El Festival Internacional Elefant d’Or celebra els 250 anys del naixement del circ

  • Enguany, el festival es fa a Girona, després de sis anys a Figueres · Hi participen vuitanta-vuit artistes d’arreu del món

VilaWeb
Redacció
23.02.2018 - 02:00

Des d’ahir i fins dilluns, Girona acull per primera vegada el Festival Internacional de Circ Elefant d’Or, un dels cinc esdeveniments circenses més importants del món. El Camp de Mart de la Devesa és el lloc escollit per a plantar la carpa d’un certamen que fins a l’any passat s’havia fet sempre a Figueres.

Enguany, el festival commemorarà els 250 anys d’història del circ, amb vint-i-quatre actuacions de vuitanta-vuit artistes vinguts de divuit països diferents. Els organitzadors han passat aquests últims mesos visitant festivals d’altres estats, com ara Rússia, la Xina, Israel i el Kazakhstan, per elegir els millors espectacles i portar-los a Catalunya.

Algunes de les actuacions més destacades d’enguany són la del Duo Kalutskih, antics membres de l’equip rus de gimnàstica acrobàtica, les teles aèries del jove Jack Dawson de la companyia Phoenix australiana, el National Circus of Pyongyang amb funambulisme a gran alçada, i el duo franco-estatunidenc de trapezistes Audrey & Thomas.

Genís Matabosch, entusiasta del circ amb una de les principals col·leccions de documentació circense d’Europa, serà el mestre de cerimònies, i artistes de països com Moldàvia, Austràlia i Finlàndia hi participaran per primera vegada. Fins a 30.000 espectadors podran assistir de públic a alguna de les catorze gales del festival. Per facilitar la dinàmica, les vint-i-quatre atraccions estan dividides en dos espectacles, el Blau i el Vermell, de dues hores i quaranta-cinc minuts cadascun, repartits en cinc dies.

Ahir, l’Espectacle Blau va inaugurar la festa i es repetirà demà a les 12.00, les 16.30 i les 21.00; i avui a les 17.30, s’estrenarà l’Espectacle Vermell. A les 21.00, hi haurà una segona actuació, i diumenge tindran lloc tres funcions, a les 11.30, les 16.00 i les 19.30. Dilluns a les 20.30, serà el torn de l’Espectacle d’Or, on es lliuraran els premis als millors espectacles.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Duo Evolution. Imatge: Festival Internacional de Circ Elefant d'Or
Duo Kalutskih. Imatge: Festival Internacional de Circ Elefant d'Or
Jinan Acrobatic Troupe. Imatge: Festival Internacional de Circ Elefant d'Or
'Phoenix' de Jack Dawson. Imatge: Chris Barnett
Jinan Acrobatic Troupe. Imatge: Festival Internacional de Circ Elefant d'Or
Pietro Vicentini. Imatge: Festival Internacional de Circ Elefant d'Or
Battulga. Imatge: Festival Internacional de Circ Elefant d'Or
Troupe Chugunov. Imatge:
Zephyr. Imatge: Herbert Wintgen
Funàmbuls a gran alçada del Circ Nacional de Pyongyang. Imatge: Festival Internacional de Circ Elefant d'Or
Guardó dalinià Elefant d'Or. Imatge: Festival Internacional de Circ Elefant d'Or

L’elecció dels guanyadors es farà a partir de quatre jurats. El jurat oficial atorgarà els tres trofeus oficials del certamen, l’Elefant d’Or, el de Plata i el de Bronze. També hi haurà un jurat de la Crítica i un de la Imatge i, per últim, els espectadors podran decidir qui s’emporta el premi del Públic a partir d’una targeta de vot. Entre els membres dels tres jurats especialitzats hi ha el director de càsting del Cirque du Soleil, Pavel Kotov; Deng Baojin, directora de la Jinan Acrobatic Troupe of China; el periodista holandès Leendert Bedjin i el fotògraf rus Kirill Ivanov.

L’empresari anglès Philip Astley va inventar el circ modern l’any 1768, ara fa dos segles i mig. Encara que al país la tradició circense es va implantar uns anys més tard, a Girona el Tarlà del carrer de l’Argenteria és un clar exemple de la unió de la ciutat amb el circ, com mostren el vestuari del ninot i les seves acrobàcies sobre barra. Seguint el caràcter popular de les arts del circ, el festival d’enguany ha preparat quatre funcions dedicades al públic escolar i actuacions especials a residències geriàtriques i a l’Hospital Doctor Trueta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any