El Festival Càntut reivindica cantar sense vergonya

  • Cassà de la Selva acull el tercer certamen del Festival Càntut, del 16 al 18 de novembre

VilaWeb
Pau Benavent
14.11.2018 - 21:40

El Festival Càntut de Cassà de la Selva (Gironès) són tres dies de música i molt més, és una cita per a descobrir les possibilitats de les músiques de tradició oral i tot el seu potencial. Enguany, hi participen noms de prestigi de la música d’arrel, com Jaume Arnella, Jordi Fàbregas i Kepa Junkera, noms joves i festius, com Germà Negre, i hi ha espectacles de caràcter educatiu, com Mans manetes, en què canta la canalla de l’Alguer.

En total, disset propostes a diferents espais de la vila entre concerts, tallers, xerrades, àpats musicals i altres activitats per a fer valdre les cançons que hem heretat dels avis, des d’una perspectiva actual.

Un festival amb tres vessants
El nom de la cita prové de la manera col·loquial de referir-se a la primera persona del verb cantar a Cassà de la Selva: jo càntut. I, alhora, és el títol del projecte de recerca que va engendrar el folklorista, mestre d’escola i director del festival, Albert Massip, l’any 2012, una web on aplega les cançons tradicionals que recopila a les comarques gironines.

Al festival i al cançoner digital, s’hi afegeix un tercer vessant, les produccions pròpies: exposicions de cultura popular, tallers i espectacles que es converteixen en disc i pretenen d’acostar estils musicals variats als repertoris més tradicionals, amb l’objectiu d’arribar a públics diferents. Fins ara, hi han participat Carles Belda i Carles Sanjosex i han produït una exposició sobre el violinista tradicional Peret Blanc de Beget, amb coproducció de l’Ésdansa.

Una programació variada i arrelada
D’entre tots els concerts destaca un de ben especial: Santi Serratosa & Càntut. L’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya, el festival i el musicoterapeuta i percussionista de Gossos i Astrio han desgranat el cançoner digital d’Albert Massip per generar nou material didàctic de percussió corporal. En faran un tast amb l’ajut dels primers xiquets que l’han posat en pràctica.

Santi Serratosa & Càntut.

Seguint el fil educatiu, les cançons tradicionals de l’Alguer prendran el protagonisme en un espectacle que ronda arreu dels Països Catalans, la presentació del llibre-disc Mans manetes, en què han participat els minyons algueresos cantant en català amb arranjaments musicals de nova creació. Hi actuaran el reconegut cantant Claudio Gabriel Sanna i el guitarrista i productor Marc Serrats, amb la col·laboració de Meritxell Gené, Carles Belda i la canalla.

Mans manetes.

A més, es presentarà L’Alguer: un pentagrama com un carrer, del periodista i realitzador Roger Cassany. Un documentari compromès amb la llengua i la cultura en què participen cantautors i músics de tot el territori. Explica la importància que té la música com a eina per a mantenir viva la transmissió del català com a llengua vehicular. Un viatge senzill i emotiu, carregat d’humanitat, on els infants són els protagonistes.

Kepa Junkera & Amics de Fok faran una selecció de les més de cinquanta cançons que formen part del seu darrer disc. Un viatge per la música tradicional dels Països Catalans que interpreten alguns dels músics més representatius del territori, des de la perspectiva del prestigiós acordionista basc. La dolçaina, la txalaparta, la tenora i la trikititxa es barregen amb naturalitat per oferir una sonoritat atàvica i ben actual.

Jaume Arnella i Jordi Fàbregas recordaran algunes de les cançons que van nodrir els inicis del folk català, els focs de camp i l’imaginari col·lectiu, i que el mateix Jaume Arnella va recopilar als mítics cançoners Iukaidí I i II. El repertori ha estat pensat per fer cantar el públic amb el cànon ‘Eram, sam, sam’ o els temes ‘Els vaixells de Stienkarrassi’, ‘John el soldat’ i ‘Kumbaià’, entre molts més.

Jordi Fàbregas i Jaume Arnella.

El grup de polifonia mediterrània Tornaveus contrarestarà l’impacte que la globalització té en les maneres tradicionals de fer música: posarà sobre la taula el valor de la manera de cantar arrelada al territori, rica en sonoritats, ornaments vocals i ritmes.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials presentarà el nou disc, Si són flors, floriran, un compendi de cançons que actualitzen els codis sonors tradicionals amb lletres compromeses, escrites d’acord amb la situació política i social dels últims mesos. El ball pla, la rumba i la improvisació es posen al servei de la creativitat d’una de les formacions més influents de la música d’arrel.

A més, les Balkan Paradise Orchestra portaran els ritmes frenètics i la sonoritat de fanfàrria al carrer amb el seu primer disc K’ataka. Arnau Tordera i Magí Canyelles presentaran ‘Les cançons seran sempre nostres’, projecte guanyador del premi Teresa Rebull 2018, i Mireia Vallès explicarà el conte ‘El caragol i l’herba de poniol’, acompanyat de cançons per als menuts, de 0 a 3 anys.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
El cargol i l’herba de poniol
Balkan Paradise Orchestra
Les cançons seran sempre nostres

Oportunitats per a cantar col·lectivament
Al Càntut totes les veus són benvingudes. Un dels seus principals objectius és propiciar espais on cantar col·lectivament, sense pors ni vergonyes, generar situacions que s’allunyen de la contraposició típica d’escenari versus públic.

Una mostra d’això serà ‘Càntut a taula’, un vermut i un dinar de cantadors per a deixar-se anar. Una oportunitat excepcional per a recuperar el cant en col·lectivitat i la funció social i integradora de la música, mitjançant els àpats i els ambients joiosos.

Dinar de cantadors.

El Bar Centre Recreatiu de Cassà de la Selva es convertirà en un espai on entrellaçar música, menjar i begudes de la terra en un ambient de gresca. Roba Estesa i Germà Negre combinaran els seus repertoris amb cançons tradicionals i faran participar els assistents.

La Nova Societat de Cançons i COI Montgrons han preparat una cantada espontània i burlesca, acompanyada de guitarres, guitarrons, acordions diatònics, contrabaix i moltes veus.

Bar Centre Recreatiu.

I, per altra banda, els alumnes de l’escola Puig d’Arques, sota la direcció d’Àlex Carrera i Jana Boadas, faran ‘Càntut al carrer‘, una cantada itinerant amb les melodies que va recollir Xavier Carbó i Maymí (1892 – 1918) per a l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya. Un homenatge amb motiu del 125è aniversari del seu naixement i el centenari de la seua mort.

Una xerrada i una exposició
El prestigiós etnomusicòleg Jaume Ayats explicarà, en clau divulgativa, com una cançó popular ha passat a ser himne nacional. ‘Els Segadors: de cançó eròtica a himne nacional‘ és el resultat d’una investigació exhaustiva i rigorosa publicada en un llibre de títol homònim.

L’exposició del Museu Etnològic de Barcelona ‘Cançons de pandero’ mostrarà la importància que van tenir les dones en la transmissió de cançons, acompanyades de panderos, i el recorregut i la implantació que ha tingut aquest instrument fins a l’actualitat.

Imatge de l’exposició ‘Cançons de pandero’.

El Càntut són tres dies de festa, música i gastronomia per a recuperar i gaudir el fet de cantar amb normalitat i amb bona companyia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any