Els Estats Units han iniciat aquesta nit el tancament parcial de les activitats del govern federal per falta de fons per finançar-les. És l’anomenat ‘shutdown‘ –tancament–, que arriba just quan fa un any que Donald Trump va assumir el càrrec de president. Demòcrates i republicans no han arribat a un acord al Congrés en matèria pressupostària i per això s’ha iniciat aquest tancament.

L’última vegada que hi va haver un ‘shutdown’ va ser l’any 2013, amb Obama a la presidència. La situació es va allargar dues setmanes i més de 800.000 empleats federals van ser suspesos. Això és el que va succeir aleshores, i és el que estimen les autoritats que passarà ara.

Es tracta de la primera vegada que una administració republicana amb majoria al congrés –tant a la Cambra de Representants com al Senat– es veu obligada a tancar. Per donar llum verd al pressupost del govern federal que hauria evitat el tancament eren necessaris 60 vots a favor, el que situava en deu el nombre de vots demòcrates necessaris per aprovar el projecte republicà.

Els demòcrates, que han forçat aquesta congelació de fons, havien condicionat el seu vot al fet que Trump i els republicans accedissin a regularitzar prop de 800 mil joves indocumentats coneguts com a ‘dreamers’, somiadors. La Casa Blanca ja ha dit que no negociarà aquesta qüestió si els demòcrates no desbloquen els comptes federals i i els ha qualificat de ‘perdedors’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb