Docs Barcelona, el Festival Internacional de Cinema Documental, fa vint anys i, per celebrar-ho, doblarà la durada: de cinc dies passarà a deu. Del 18 al 28 de maig, s’hi oferiran quaranta-sis films de trenta països. També ampliarà el nombre de seccions, que enguany seran tres: Panorama, una selecció dels documentaris més recents de l’escena internacional; Latitud, reservada a produccions de l’estat espanyol, Portugal i l’Amèrica Llatina; i What the Doc?, per a títols més experimentals.

Els tres eixos d’enguany seran la mirada de la dona, el cinema compromès i el medi, representats pels tres films més destacats del festival. A Amazona, Clare Weiskopf, protagonista i directora del film, tenia onze anys quan la seva mare va fugir a la jungla colombiana i l’abandonà, a ella i el seu germà petit. Trenta anys després es retroben per cercar respostes. El documentari Hacking Justice (El juez y el rebelde) se situa l’any 2012, quan Julian Assange, fundador de WikiLeaks, es va refugiar a l’ambaixada de l’Equador a Londres. L’ex-jutge Garzón, ara com a advocat, va dirigir el cas. I en tercer lloc, Angry Inuk, que tracta del conflicte ambiental de les foques, que són un símbol de la lluita ecologista, però també l’aliment base dels inuits, la cultura indígena que habita les tundres de l’Àrtic.

Per celebrar aquestes dues dècades de documentaris es programaran Catalan ShortDocs, una sessió dels millors curts documentals catalans d’aquests darrers anys, i Animats, setze curts que exploren l’animació com a recurs narratiu. El festival també creix en abast territorial. Un cop s’hagin acabat les projeccions a Barcelona, viatjarà a Berga, Granollers, Manresa, Vilafranca del Penedès, Badalona i la Garriga. S’hi projectarà veure una selecció dels films més destacats.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]