Dilluns el ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, va admetre que havia vetat el president català Quim Torra de la reunió de la Unió per la Mediterrània (UpM) que es feia a Barcelona per ‘no donar-li un escenari per vilipendiar el bon nom d’Espanya’, deia textualment el polític socialista. Avui el gabinet de Presidència de Torra ha publicat el discurs que tenia previst de fer. Hi parla explícitament de l’1-O, del conflicte polític de Catalunya i demana obertament la llibertat dels presos polítics víctimes de l‘onada de repressió’.

‘Els temps actuals són, sens dubte, complexos al voltant de la Mediterrània. Catalunya mateixa ha tingut la seva part de les lluites polítiques i ha estat protagonista durant els dotze últims mesos’, comença Torra, després d’haver parlat dels reptes i la recerca de noves polítiques per evitar més mort al mediterrani. A continuació denuncia que diversos membres de l’antic govern català i líders socials estan en presó preventiva des de fa un any o a l’exili davant de ‘falsos càrrecs de violència, rebel·lió i sedició’.

També reserva unes paraules pel referèndum de l’1-O i la violència policíaca ordenada des del govern espanyol. Però apunta que el moviment independentista continuarà la seva aposta per la mobilització pacífica: ‘Avui, el nostre govern es compromet a continuar aquesta lluita no violenta per l’autodeterminació i complir-la d’acord amb la voluntat democràtica dels ciutadans catalans. Davant l’adversitat, ens guiem per la nostra recerca comuna de justícia i pau’. I demana a la comunitat de la mediterrània que ajudi en una possible mediació: ‘Posem el diàleg i la cooperació a l’avantguarda de les relacions euromediterrànies com a mitjà per arribar a solucions tal com ho hem fet en el passat i, sens dubte, farem en el futur’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb