El deute de la Catalunya independent seria similar o inferior al d’Alemanya, Països Baixos i Finlàndia

  • Un informe impulsat per Creiem en Catalunya explora com quedaria el deute català segons mètodes de càlcul diferents

VilaWeb
Redacció
20.04.2016 - 18:48
Actualització: 20.04.2016 - 19:58

Un informe patrocinat pel fòrum empresarial Creiem en Catalunya explora diverses hipòtesis sobre el deute d’una Catalunya independent. David Ros Serra, economista i interventor d’administració local, i Pere Miret, economista i màster en anàlisi econòmica i finances i MBA, són els autors de l’estudi que calcula el deute de l’estat català segons els sistemes de càlcul del repartiment amb l’estat espanyol. La conclusió principal de l’estudi és que la Catalunya independent tindrà un deute entre el 50% i el 75% del PIB, una xifra inferior a la mitjana del deute dels estats europeus, el 87,2%.

La primera hipòtesi dels autors de l’informe és que el nou estat no assumeixi cap part del deute espanyol en cas de no voler negociar la transició. Malgrat que els autors descarten aquesta hipòtesi perquè estan convençuts que la comunitat internacional i els mercats no permetran que Espanya no negociï, calculen que el deute resultant seria del 33,5% del PIB. Si, a més, no es negociés l’assumpció del deute derivat del FLA, el resultat baixaria fins al 16%.

En segon lloc, Ros i Miret calculen el deute amb mètodes diversos que comptarien amb la negociació de l’estat espanyol. Expliquen que els criteris de repartiment del deute que s’empren habitualment són els de l’activitat econòmica, la població, la despesa feta, la inversió i el deute històric, a més del repartiment d’actius i passius. L’estudi diu que amb un repartiment d’actius i passius l’endeutament de Catalunya se situaria entre el 47,1% del PIB i el 73,2%.

Ací teniu la taula de càlcul de les hipòtesis estudiades pels autors de l’informe:

Taula de càlculs de deute de la Catalunya independent.

I conclouen que si es comparen aquestes hipòtesis amb la situació de l’endeutament de la resta dels estats de la UE, en un repartiment d’actius i passius, la Catalunya independent tindria un deute molt inferior a la mitjana de la UE, al Regne Unit i Àustria, i similar o inferior a Alemanya, els Països Baixos i Finlàndia.

Ací teniu una taula amb la classificació del deute dels estats europeus i la situació de la Catalunya independent en cada hipòtesi:

Deute estats europeus i una Catalunya independent.

L’informe conclou: ‘El deute que suporten avui els catalans pel fet de formar part de l’estat espanyol és superior al que tindrien en una Catalunya independent, sigui quin sigui el criteri que s’utilitzi per a repartir el deute.’ També considera que ‘el deute català actual més el que s’heretés del Regne d’Espanya seria assumible per l’economia catalana en el marc d’un nou estat, perquè fóra inferior a la mitjana dels països europeus i amb un estalvi entre un 30% i un 52 % en relació amb la situació actual dins l’estat espanyol’. Per aquest motiu, ‘Catalunya no seria un estat especialment endeutat, i podria començar la seva vida amb una economia sanejada’. Finalment, anuncia: ‘Amb el creixement del PIB, aquest percentatge disminuiria significativament.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any