ACN Barcelona.-El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha detectat un alentiment del creixement de l’edificació mentre que la rehabilitació i renovació d’edificis ja existents s’han estancat encara més. Tot i que la superfície dels projectes visats al primer semestre de 2018, 2.250.762 m2, ha crescut un 10% respecte al mateix període de l’any anterior, la dada respon a projectes de gran envergadura i no pas a un creixement estructural, ja que l’increment del nombre de projectes és només d’un 3,9%. La degana del Col·legi d’Arquitectes, Assumpció Puig, ha exigit “polítiques reals de renovació alineades cap a objectius conjunts”, i ha afegit que “no estem fent els deures a nivell de societat i administracions”.

Al llarg dels primers sis mesos del 2018, els projectes de gran envergadura (més de 10.000 m2) visats han estat 33 a tot Catalunya, amb una superfície total de 611.447 m2, un 33% més que al mateix període del 2017. Tanmateix, aquest creixement ve donat en bona part per cinc grans obres, tres a Girona i dos a Barcelona. De la totalitat d’aquests projectes, només un 10% són de gran rehabilitació, i el 90% d’obra nova. En aquesta línia, Puig ha marcat un “escenari d’incertesa”, i ha fet èmfasi en que “cap dada apunta a un creixement o estabilitat d’aquest creixement”.Pel que fa a les rehabilitacions, estan estancades des de fa gairebé dos anys i l’increment que han registrat en el primer semestre és només d’un 0,33%. Dels 6.987 projectes d’habitatges visats, un 10% corresponen a rehabilitacions (719). La superfície dels projectes visats baixa a Barcelona Respecte al primer semestre de 2017, en la mateixa etapa del 2018 la ciutat de Barcelona ha registrat una baixada del 3% en la superfície dels projectes d’execució visats, una xifra semblant a la de la resta de la demarcació, que també perd un 2%. En canvi, la resta de territoris augmenten el nombre de superfície visada: a Girona un 39%, a Tarragona un 88%, i a Lleida i l’Ebre un 27% i un 25% respectivament.Puig ha mostrat el suport del COAC a les noves mesures sobre habitatge assequible i lloguer social, ja que considera “que n’hi manquen tant a la ciutat com a l’àrea metropolitana”, però ha demanat “més consells, més reunions i més seguretat jurídica per treballar cap a uns objectius que compartim”. A més, Puig ha afirmat que la voluntat del COAC pel mes de setembre és “reunir-se i debatre sobre el Pacte Nacional de Renovació Urbana” i també debatre sobre “habitatge protegit, lloguers socials, noves formes de viure i polítiques europees”, temes que el COAC considera “centrals” de cara a les properes eleccions municipals.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb