ACN Barcelona.-El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha detectat un alentiment del creixement de l’edificació mentre que la rehabilitació i renovació d’edificis ja existents s’han estancat encara més. Tot i que la superfície dels projectes visats al primer semestre de 2018, 2.250.762 m2, ha crescut un 10% respecte al mateix període de l’any anterior, la dada respon a projectes de gran envergadura i no pas a un creixement estructural, ja que l’increment del nombre de projectes és només d’un 3,9%. La degana del Col·legi d’Arquitectes, Assumpció Puig, ha exigit “polítiques reals de renovació alineades cap a objectius conjunts”, i ha afegit que “no estem fent els deures a nivell de societat i administracions”.

Al llarg dels primers sis mesos del 2018, els projectes de gran envergadura (més de 10.000 m2) visats han estat 33 a tot Catalunya, amb una superfície total de 611.447 m2, un 33% més que al mateix període del 2017. Tanmateix, aquest creixement ve donat en bona part per cinc grans obres, tres a Girona i dos a Barcelona. De la totalitat d’aquests projectes, només un 10% són de gran rehabilitació, i el 90% d’obra nova. En aquesta línia, Puig ha marcat un “escenari d’incertesa”, i ha fet èmfasi en que “cap dada apunta a un creixement o estabilitat d’aquest creixement”.Pel que fa a les rehabilitacions, estan estancades des de fa gairebé dos anys i l’increment que han registrat en el primer semestre és només d’un 0,33%. Dels 6.987 projectes d’habitatges visats, un 10% corresponen a rehabilitacions (719). La superfície dels projectes visats baixa a Barcelona Respecte al primer semestre de 2017, en la mateixa etapa del 2018 la ciutat de Barcelona ha registrat una baixada del 3% en la superfície dels projectes d’execució visats, una xifra semblant a la de la resta de la demarcació, que també perd un 2%. En canvi, la resta de territoris augmenten el nombre de superfície visada: a Girona un 39%, a Tarragona un 88%, i a Lleida i l’Ebre un 27% i un 25% respectivament.Puig ha mostrat el suport del COAC a les noves mesures sobre habitatge assequible i lloguer social, ja que considera “que n’hi manquen tant a la ciutat com a l’àrea metropolitana”, però ha demanat “més consells, més reunions i més seguretat jurídica per treballar cap a uns objectius que compartim”. A més, Puig ha afirmat que la voluntat del COAC pel mes de setembre és “reunir-se i debatre sobre el Pacte Nacional de Renovació Urbana” i també debatre sobre “habitatge protegit, lloguers socials, noves formes de viure i polítiques europees”, temes que el COAC considera “centrals” de cara a les properes eleccions municipals.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb