El consum de llegums ha baixat prop d’un 25% des dels anys 80 a Catalunya, segons dades que ha aportat el president de l’Associació de Llegumistes d’Espanya (ALE), Guillermo Pedro García Luengo, en el marc de la fira Alimentària. En l’última dècada el descens ha estat del 10%. Segons García Luengo, el consum d’aquest tipus d’aliment es va situar el 2015 en 3,1 quilos per persona i any, quan la mitjana mundial és de 7. Des de l’ALE s’assegura que la població menor de 40 anys ha substituït aquest aliment per menjar ràpid, un fet “molt preocupant a mitjà i llarg termini” des del punt de vista de la salut, segons ha explicat el president de l’associació.

Una altra dada relacionada amb el consum de llegums que aporta aquesta associació indica que segons la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN), les racions setmanes de llegums recomanades són d’entre 3 i 4. A Catalunya la xifra és d’1,3, i està 0,4 punts per sobre de la mitjana estatal. De fet, és la Comunitat Autònoma on se’n consumeixen més, empatada amb Astúries i Cantàbria.Més enllà de la qüestió nutricional, el president de l’ALE ha definit els llegums com a part d’una cadena de producció d’aliments sostenible i encaminada a aconseguir la seguretat alimentària, a banda de ser “la nutrició més completa per a la població mundial”. També ha destacat que els cultius de llegums “fomenten l’agricultura sostenible i contribueixen a la mitigació del canvi climàtic”, atès que, segons ha explicat, fixen nitrogen al sòl i alliberen el fòsfor, fet que comporta que no calgui utilitzar tants fertilitzants i que siguin recomanats per a la rotació de cultius.Així doncs, l’entitat treballa per augmentar el consum d’aquest producte entre la població, i d’aquí que s’hagi instaurat l’Any Internacional dels Llegums. En aquest marc es plantejaran accions de promoció en mitjans tradicionals i en línia per captar el públic més jove.Es tractaria d’augmentar el consum dels 3,1 quilos per persona i any fins a 4, així com fomentar el cultiu d’aquest aliment a l’Estat i augmentar la qualitat de les produccions. L’entitat també treballa amb el Ministeri d’Educació perquè els llegums siguin un dels aliments clau a l’hora d’atorgar a una escola el segell de Col·legi Saludable.

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb