El Tribunal Constitucional espanyol ha anul·lat parcialment la llei balear que va establir el 2015 les curses de bous sense mort. Amb aquesta decisió, les corregudes taurines a les Illes Balears hauran d’acabar amb la mort de l’animal, perquè es retornarà a la situació legal anterior a aquesta llei sobre benestar animal. La resolució ha suscitat molta discussió al tribunal, on s’han emès quatre vots particulars: un de Cándido Conde Pumpido, un altre de Juan Antonio Xiol i un altre de dos magistrats, María Luisa Balaguer i Fernando Valdés.

La decisió es va prendre la setmana passada i es va allargar durant uns quants plens, segons que expliquen fonts del Constitucional. L’argumentació fonamental es basa en la idea que qualsevol element que desvirtuï l’ús més tradicional de les corregudes es considera fora de la constitució, expliquen les mateixes fonts.

Aquesta regulació havia estat impugnada in extremis pel govern de Mariano Rajoy, cosa que en va detenir l’aplicació. L’argument principal de l’executiu, igual que en el cas de la prohibició de corregudes a Catalunya, estava en les competències per a regular. El 2013, la tauromàquia va ser declarada per llei patrimoni cultural al congrés espanyol.

Tanmateix, la llei de les Balears s’aplicava, perquè la suspensió cautelar va desaparèixer quan el govern espanyol, al cap de cinc mesos del recurs, no havia aportat documents ni raons que justifiquessin el manteniment de la suspensió, més enllà d’aquest termini inicial. Però les deliberacions de fons van seguir el seu curs fins avui.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb