El Consell per la República desplegarà una xarxa de cònsols honoraris

  • El vice-president del Consell, Toni Comín, explica que crear aquesta estructura diplomàtica serà un objectiu prioritari enguany

VilaWeb
Europa Press
11.04.2021 - 10:28
Actualització: 11.04.2021 - 10:49

El vice-president del Consell per la RepúblicaToni Comín, ha anunciat que enguany la institució desplegarà una xarxa diplomàtica pròpia formada per cònsols honoraris amb l’objectiu d’internacionalitzar el procés independentista. “Hem de poder disposar d’una xarxa del Consell que ens permeti de fer aquest treball d’internacionalització que tots esperen de nosaltres, amb raó. L’estratègia d’internacionalització necessita més instruments dels que tenim avui”, ha dit en una entrevista a Europa Press, en què ha afegit que aquesta estructura diplomàtica serà un objectiu prioritari enguany.

Comín ha explicat que el model de diplomàcia que proposen és la dels cònsols honoraris. “L’estructura diplomàtica dels estats té una part d’estructura pròpia –cònsols i ambaixadors–, però també tenen cònsols honoraris, gent que gestiona amb els seus mitjans una representativitat oficial. […] Aquesta seria la lògica de la xarxa diplomàtica que volem tirar endavant des del Consell perquè és la que ens encaixa. Hem de poder legitimar persones concretes perquè tinguin aquesta funció de representants oficials del Consell per la República”, ha dit Comín sense detallar encara quins perfils farien aquesta funció.

Sí que ha concretat que un cònsol honorari no és un amic del país del qual és cònsol i prou, sinó que té una representativitat oficial, per la qual cosa pot actuar i parlar en nom d’aquest país, però al mateix temps ho fa amb els mitjans propis, i ha afegit que també es tindran en compte les organitzacions vinculades al Consell que tenen activitat internacional, com ara les assemblees internacionals de l’ANC i la xarxa de casals catalans.

Identitat digital

Sobre la Identitat Digital Republicana, desplegada aquesta setmana, Comín ha dit que, d’una banda, és una prova de pertinença al Consell i que ell interpreta com la voluntat de mantenir viu el vot del Primer d’Octubre: “Quan una persona es fa del Consell per la República és perquè no renuncia a allò que va dir a la papereta de l’1-O.”

Així, ha reivindicat aquest carnet com la versió física del vot de l’1-O: “Aquesta targeta física és com si la papereta que vam posar dins l’urna moltes persones l’1-O s’hagués transfigurat.” A més, deixa clar que la intenció del Consell és que la Identitat Digital també serveixi com a document d’identificació en processos de participació de l’òrgan i l’ha descrita com “un embrió, una anticipació” del que hauria de ser el DNI de la república catalana.

Balanç del Consell per la República

Comín ha destacat que estan satisfets del treball que ha fet el Consell per la República des de la seva creació i ha recalcat que ha complert un dels objectius, que, segons ell, és proposar una estratègia per a aconseguir la independència, per bé que considera que encara cal enfortir els instruments necessaris per a guanyar el pols amb l’estat espanyol.

Així mateix, ha dit que la voluntat del Consell sempre ha estat que sigui un òrgan transversal de tot l’independentisme i que si no ho és més, no és per culpa seva, sinó dels partits que no hi han cregut –la CUP no forma part del Consell i ERC sí que hi té un membre, malgrat que sempre ha recelat de l’organisme–: “Si no som més transversals, no és una falta nostra, és perquè algunes organitzacions no han volgut ser-hi amb tot el dret del món. No és legítim que ens diguin que no som transversals, perquè si no ho som, és perquè no hi són.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any