El Consell per la República ha emès un comunicat crític amb la repressió contra els manifestants pro-democràcia d‘Hong Kong i ha demanat una solució dialogada i pacífica al conflicte. ‘Instem als estats democràtics i als organismes internacionals a seguir de prop la situació que es viu a la regió per tal de restablir el respecte als drets humans i preservar la voluntat democràtica del poble de Hong Kong’, diu el comunicat.

‘La democràcia està en perill quan els governs fan un ús desproporcionat i il·legítim de la força per silenciar les demandes del poble’, diu el comunicat. La institució, que reuneix tots els agents de l’independentisme, celebra la lluita no-violenta dels manifestants d’Hong Kong i reivindica el dret de protesta, reunió, manifestació i l’autodeterminació.

Heus ací el comunicat complet.

«EL CONSELL DE GOVERN DEL CONSELL PER LA REPÚBLICA CATALANA, HA APROVAT EN LA SEVA REUNIÓ SETMANAL, EL SEGÜENT COMUNICAT:

La situació política que viu Hong Kong no pot deixar indiferent a cap persona que defensi la democràcia i dels drets humans. La resposta del govern xinès a les protestes ciutadanes multitudinàries, iniciades fa uns mesos arran de la voluntat de la Xina d’imposar una controvertida llei d’extradició, ha estat la repressió contundent cap als manifestants. Les imatges de la brutalitat policial, les detencions aparentment arbitràries de líders de la societat civil i la manca de diàleg per afrontar aquest conflicte polític, contradiuen el principi democràtic i els ideals de justícia i dignitat inherents als drets humans.

El conflicte a Hong Kong s’origina en la defensa popular de la sobirania i el dret a la diferència. La Xina ha volgut modificar, de manera unilateral i arbitrària, sense el consentiment del poble de Hong Kong, allò que va ser avalat durant el procés de descolonització, lleis que garantien el principi de singularitat “Un país, dos sistemes”.

Tothom té dret a manifestar-se i a reivindicar les causes que consideri justes, inclòs el dret a l’autodeterminació, de manera democràtica. La resposta de les autoritats ha de respectar aquestes llibertats i l’exercici pacífic dels drets humans, promovent una solució dialogada als conflictes polítics. La democràcia està en perill quan els governs fan un ús desproporcionat i il·legítim de la força per silenciar les demandes del poble.

Celebrem la retirada de la llei d’extradició i l’alliberament dels dos líders de les protestes pacífiques. Aquest fet reafirma l’èxit de la mobilització popular i de la lluita no violenta i posa davant del mirall aquells governs que des de posicions aparentment més democràtiques, es mostren insensibles i inflexibles davant les demandes populars. Tot i així, la repressió i la lluita a Hong Kong no han acabat i els seus ciutadans i ciutadanes han de ser escoltades.

És per això que des del Consell per la República denunciem la repressió i les violacions dels drets humans a Hong Kong i defensem una sortida dialogada i pacífica al conflicte polític. Instem als estats democràtics i als organismes internacionals a seguir de prop la situació que es viu a la regió per tal de restablir el respecte als drets humans i preservar la voluntat democràtica del poble de Hong Kong.

Waterloo, 6 de setembre de 2019»

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.