La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial ha tancat files amb el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena i ha demanat al govern espanyol que el defensi davant la justícia belga. Llarena havia demanat empara a aquest organisme després d’haver estat citat el 4 de setembre per un jutjat de Brussel·les arran de la demanda presentada pel president Carles Puigdemont i els consellers exiliats.

El Consell General del Poder Judicial considera que la demanda de Puigdemont i els consellers és un ‘atac planificat’ a la independència de Llarena per part dels dirigents independentistes i considera que l’únic objectiu que té és ‘condicionar i influir en les futures resolucions judicials’. ‘Han provat, sense dissimular, de sotmetre actuacions sobiranes de l’estat a la jurisdicció d’un estat estranger’, escriu el CGPJ.

L’òrgan de govern dels jutges espanyols considera que qüestionar l’actuació de Llarena és qüestionar també ‘l’essència de l’estat de dret, atacant la independència judicial com a pilar fonamental d’un estat democràtic’. I es queixen que els dirigents independentistes han volgut ‘desacreditar’ la instrucció de Llarena i fer-ho també davant ‘l’opinió pública internacional’.

A més, la comissió permanent demana als ministeris de Justícia i Exteriors espanyols que adoptin ‘totes les mesures necessàries’ per a ‘assegurar la integritat i immunitat’ de la justícia espanyola. L’acord s’ha aprovat amb els vots del president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i la resta de vocals, tret de Concepción Sáez, que hi ha votat en contra.

Creixen, doncs, els nervis entre la justícia espanyola a mesura que s’acosta la cita de Llarena davant la justícia belga. La demanda de Puigdemont i els consellers no pot tenir conseqüències personals per al jutge, però sí que pot esdevenir important de cara al judici per l’1-O. Malgrat haver demanat empara, el govern espanyol no té competències per a defensar el jutge davant la justícia belga.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb