El Consell de la República no el pot suprimir el 155

  • És el primer òrgan de govern català que no resta subjecte a la legislació espanyola sinó al mandat del 27 d'octubre *** Els batlles de València i Palma es reuneixen per estudiar com regular el lloguer turístic *** Andorra acull l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia dedicada a defensar el turisme sostenible

VilaWeb
Pere Martí
22.10.2018 - 21:00
Actualització: 22.10.2018 - 21:29

TEMA DEL DIA
Aval.
Després de mesos d’incertesa, d’ajornaments i tensions, el Consell de la República ja té data d’estrena: serà el 30 d’octubre al Palau de la Generalitat. La tria del lloc, el Palau, al Saló Sant Jordi, ja és un primer missatge: el Consell per la República neix sota l’aval de les institucions catalanes, no pas per duplicar-les, sinó per fer una feina complementària. Durant els primers mesos de govern efectiu ja s’ha vist clar que el govern autonòmic té les funcions limitades perquè s’ha de sotmetre al marc legal espanyol. El Consell per la República no. Ni el govern espanyol ni Pablo Casado ni Albert Rivera no poden aplicar el 155 al Consell de República, perquè no resta subjecte a la legislació espanyola, sinó al mandat sorgit del 27 d’octubre de l’any passat al parlament amb la proclamació de la República.

Quan encara no era president, , en una reunió a la Moncloa el 15 de maig d’enguany, Pedro Sánchez va pactar amb el seu antecessor Mariano Rajoy que el govern espanyol no permetria estructures paral·leles. Aquell dia el dirigent del PSOE deia: ‘No hi ha dues legitimitats, sinó una, la que emana de la constitució i l’estatut.’ I no descartava l’aplicació del 155 si es creaven organismes com el Consell de la República. Caldrà veure si, ara que l’aprovació del seu pressupost depèn del vot d’ERC i el PDECat, manté la mateixa opinió.

La reunió d’avui s’ha fet amb la màxima discreció, en un hotel vora la casa de Waterloo, perquè per culpa d’una filtració periodística gairebé es va haver d’anul·lar. Les tensió entre els partits independentistes, especialment Junts per Catalunya i ERC, fa que qualsevol incident sigui interpretat com un intent de boicot per part dels uns o com un intent d’aprofitar-se’n per part dels altres. Finalment, avui a la reunió hi eren tots els partits independentistes; les entitats de la societat civil, amb Òmnium i l’ANC al capdavant; i les entitats municipalistes, com ara l’AMI i l’AMC. Només hi ha faltat la CUP, que ‘de moment’ no vol integrar-s’hi.

Malgrat aquesta excepció, el Consell per la República neix amb el consens de l’independentisme, cosa que fa un mes semblava impossible. La tasca discreta i constant que han dut a terme Carles Puigdemont i Toni Comín ha servit per a acostar posicions, llimar diferències i desfer possibles recels. El paper de Comín ha estat clau per a desactivar el recel que hi podia haver a Esquerra, que veien el consell com un instrument de promoció personal de Puigdemont. Unes desconfiances finalment superades amb la presència avui a la reunió del portaveu parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià. Finalment, Puigdemont en serà president i Comín vice-president, tot esperant la incorporació de la CUP, a qui el president Torra, també present a la reunió, ha convidat a afegir-s’hi.

El propòsit del Consell de la República és ara convertir-se en un ens efectiu, que serveixi per a consolidar estructures d’estat que al Palau de la Generalitat no es poden bastir. La internacionalització del procés és un objectiu que té, tant en el front jurídic com en l’institucional, mitjançant la creació d’una diplomàcia civil. També té previst de formar un think tank dedicat a l’autodeterminació, per entrar en l’àmbit acadèmic, i estructures civils a internet per a posar les bases de la República. Tot en coordinació amb el govern de la Generalitat, però sense cap vinculació financera, per a evitar la repressió de l’estat espanyol. Després de la presentació del dia 30 a Barcelona, el 8 de desembre es convocarà una assemblea sobiranista a Brussel·les per concretar-ne les línies de treball.

MÉS QÜESTIONS
El Consell assumirà més de 7.500 treballadors de les concessionàries rescatades.
El procés de reversió de serveis públics privatitzats, principalment en el terreny sanitari i en el dels serveis socials, pot arribar a engreixar la plantilla de la Generalitat valenciana de 7.500 persones més. El retorn a mans públiques va arrencar amb l’hospital de la Ribera, un procés que ha significat la subrogació de més de mil sanitaris que, amb l’etiqueta de ‘personal laboral a extingir’, s’han convertit de facto en ‘pseudo-funcionaris’ estatutaris, perquè podran conservar la plaça pública fins a la jubilació. Oberta la porta, uns altres han seguit el mateix camí. Per començar, es vol aplicar en la reversió de les residències gestionades per entitats privades i que, segons estimacions de la patronal, donen feina a 3.000 persones. També s’estendrà a serveis sanitaris privatitzats pendents de rescat, com ara les ressonàncies magnètiques. A més, és la fórmula que defensen Compromís i Podem (i que va quedar sancionada en la llei d’acompanyament del 2018) per a la plantilla de 800 bombers forestals procedents de l’empresa estatal Tragsa i que ara toquen a la porta de la Generalitat per mitjà de l’Agència Valenciana d’Emergències, adscrita a Presidència.

Els batlles de València i Palma es reuneixen per estudiar com s’ha de regular el lloguer turístic. Els batlles de València, Joan Ribó, i de Palma, Antoni Noguera, han bescanviat experiències i idees sobre la manera de regular els apartaments turístics, fomentar la mobilitat sostenible i lluitar contra el canvi climàtic. La reunió s’ha fet a l’Ajuntament de València. ‘Volem intercanviar experiències. Ens sembla molt important de compartir-les’, ha dit Joan Ribó. Per Antoni Noguera ha estat molt profitós de ‘compartir estratègies de model de ciutat amb una ciutat germana i mediterrània com València’. Noguera ha destacat alguns objectius que tenen les ciutats: l’accés a l’habitatge, la lluita contra el canvi climàtic i la mobilitat sostenible. Sobre l’habitatge i la regulació dels apartaments turístics, Ribó ha donat valor a mesures ‘interessants’ adoptades a la capital valenciana i ha remarcat que preocupa el seu executiu per molts aspectes: pels veïnats, pel creixement del preu dels lloguers i perquè també defineix el model de turisme d’una ciutat. Ribó ha reiterat: ‘Els apartaments turístics necessiten control per part de l’ajuntament, control de qualitat urbanística.’ I ha explicat que a la capital valenciana s’havia començat a aplicar el registre i, ara com ara, totes les peticions han estat rebutjades.

Paterna declararà les fosses comunes Bé de Rellevància Local. La localitat de Paterna (a l’Horta) ha començat el procés de qualificació de Bé de Rellevància Local per a l’anomenat ‘Paredó d’Espanya’, on es calcula que el règim franquista va afusellar més de dues mil persones. La mateixa gestió es farà per al Camí de la Sang i per a les fosses comunes trobades i excavades fa poc al cementiri municipal. El tràmit requerirà una modificació del catàleg de Béns i Espais Protegits de Paterna i , a la pràctica, en millorarà la protecció i el reconeixement. En l’informe urbanístic que consta en l’expedient, es detalla que per a les fosses comunes del cementiri de Paterna es proposa ‘una protecció arqueològica, atès que es tracta de fosses enterrades’, mentre que en el cas del Paredó d’Espanya i del Camí de la Sang s’haurà de fer una ordenació detallada de la zona que ‘pugui rememorar l’existència de l’antic camí que descriuen les cròniques’. Julio Fernández, regidor i president del Consell de Recuperació de la Memòria Històrica, ha dit que ‘aquestes zones han de ser conservades, protegides i dignificades’.

Andorra acull l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia dedicada a defensar el turisme sostenible. La XXI Assemblea Regional Europa de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) ha començat a Andorra la Vella amb l’objectiu d’adoptar una resolució per conscienciar els governs i els parlaments sobre el turisme sostenible. Ho ha anunciat la consellera general i presidenta de la secció andorrana de l’APF, Patrícia Riberaygua, qui també ha comentat l’èxit de la reunió andorrana, que compta amb vint seccions representatives de parlaments nacionals i territorials europeus. L’acte inaugural ha anat a càrrec del síndic general Vicenç Mateu, i de l’oficial de Política de l’APF a Europa, Jean-Paul Wahl. Una de les primeres intervencions ha estat la del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que ha destacat la necessitat de desenvolupar un model de turisme integral, un model basat en la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de l’activitat turística que contribueixi a la projecció cultural del país i que ofereixi un alt valor afegit. Tot –ha dit–, amb l’objectiu de plantar cara al ‘risc sobre la sostenibilitat del model turístic, que afecta especialment Barcelona’. Torrent ha recordat l’impacte que el turisme té en els preus de l’habitatge de la ciutat, que ‘expulsen el veïnat de determinats barris’. Coincidint amb la visita a Andorra, el president del Parlament de Catalunya es reunirà demà amb el síndic general, Vicenç Mateu, i, més tard, amb Josep Casadevall, ex-magistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans.

LA XIFRA
55 immigrants dels 209 que van saltar la tanca de Melilla diumenge ja han estat retornats al Marroc. El Ministeri d’Interior espanyol ha engegat un procés accelerat d’identificació amb un equip de trenta advocats per poder retornar els immigrants.

TAL DIA COM AVUI
El 22 d’octubre de 1973 es va morir Pau Casals, director i compositor musical. Dos anys abans, el 1971, havia rebut la medalla de la Pau de l’ONU, i va fer el seu discurs més famós:

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any