El Congrés espanyol ha rebutjat per 176 vots en contra i 174 a favor les esmenes a la totalitat que el PSOE, Podem, ERC, PDECat, Compromís i Bildu havien presentat contra els pressupostos generals de l’estat espanyol, que ara continuaran la seva tramitació a la cambra baixa fins les votacions finals que tindran lloc al debat del 21 al 24 de maig. L’executiu espanyol ha obtingut el suport de Ciutadans, CC i del PNB, que aquest dijous ha advertit de nou al govern espanyol que acabarà votant no als comptes si manté el 155 després de la formació d’un nou govern a Catalunya.

El resultat de la votació -176 a 174- implica que un dels diputats dels grups parlamentaris que han presentat les esmenes ha votat –per error o expressament– a favor dels comptes de l’executiu espanyol, que sumava amb els seus aliats un màxim de 175 escons. Segons s’ha sabut posteriorment, el diputat ha estat l’únic representant de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, adscrit al Grup Socialista, que hauria pitjat el botó vermell contra les esmenes malgrat que el seu discurs de dimecres anava en el sentit contrari.

Els comptes de Montoro es debatran ara a comissió, on seran rebran milers d’esmenes parcials presentats per tots els grups, i finalment se sotmetran al criteri del ple abans d’anar a parar al Senat, on quedaran definitivament aprovades si no es produeix cap modificació.

El debat d’aquest dimecres i dijous ha culminat amb un acord entre el govern espanyol i el PNB mitjançant el qual l’executiu espanyol ha obtingut els cinc vots dels nacionalistes bascos, imprescindibles per superar la votació d’avui.

El PNB ha mantingut fins ara que no donaria suport als comptes de Rajoy si no s’aixecava el 155, i malgrat el suport d’aquest dijous el portaveu parlamentari dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, ha advertit que el seu vot final serà no si es manté la intervenció després de la formació d’un nou govern.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]