El Congrés espanyol ha aprovat un primer pas per obrir el debat per despenalitzar l’eutanàsia. Tots els grups a excepció de Cs (abstenció) i PP (en contra) han votat a favor de prendre en consideració una iniciativa del Parlament. La cambra catalana va aprovar al juliol del 2017 portar al Congrés espanyol la despenalització de l’eutanàsia. Ara, la cambra espanyola dona llum verda a començar a tramitar aquesta despenalització.

La proposta del Parlament plantejava modificar l’apartat 4 de l’article 143 del Codi Penal perquè quedin exempts de responsabilitat penal els qui, de manera directa o cooperant, ajudin a morir de manera ‘segura, pacífica i sense dolor’ i per raó d”una malaltia terminal o perquè pateix una patologia incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu i que es preveu que sigui permanent’. El Codi Penal demana penes de fins a 5 anys per als qui ajudin algú a morir.

El debat sobre la iniciativa del Parlament es va fer dimarts a la cambra espanyola però no s’ha votat fins avui. Tots els partits han donat llum verda a iniciar el debat de la despenalització. La iniciativa del Parlament només ha topat amb els vots en contra dels 135 diputats populars i 1 vot d’UPyD i les 32 abstencions de Cs. Les encarregades de defensar la iniciativa al ple van ser Alba Vergés (ERC), Assumpta Escarp (PSC) i Marta Ribas (CatECP), diputades en representació del Parlament i de la majoria que va aprovar presentar la reforma a la cambra baixa espanyola. Un cop aprovada la presa en consideració, el proper esglaó que haurà de superar la iniciativa és el debat d’esmenes a la totalitat.

Una iniciativa del PSOE pendent de tramitar
El passat 3 de maig, el PSOE va registraruna proposició de llei orgànica per despenalitzar l’eutanàsia i incloure-la en la cartera de serveis de la sanitat pública. El partit sosté que hi ha un ‘consens social’ i que cal ara portar aquest debat al Congrés espanyol i modificar el codi penal per tal que les persones que estiguin patint puguin sol·licitar ajuda per morir.Falta ara que la Mesa del Congrés aprovi portar aquesta iniciativa al plenari. Per això, falta que PP i Cs permetin la seva tramitació.

El PSOE defensa que, a diferència de la iniciativa del Parlament, volen no només despenalitzar l’eutanàsia sinó regular-la per tal que es pugui demanar i oferir com un servei més de salut. El PSOE proposa unir en una ponència conjunta la tramitació de la iniciativa del Parlament i la proposició de llei orgànica per regular l’eutanàsia.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb