El ple del congrés espanyol ha aprovat per unanimitat la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) per retornar el dret a vot a prop de 100.000 discapacitats de l’estat espanyol –principalment amb discapacitat intel·lectual- que havien perdut el dret a vot fruit de decisions judicials de declaració d’incapacitat. La modificació de la Llei elimina del text els apartats b) i c) del primer punt del tercer article de la Llei electoral, que establia que no tenen dret a sufragi els que hagin estat declarats incapaços per una sentència ferma i els internats en un hospital psiquiàtric i declarats incapaços durant el període del seu internament. Tots ells podran votar ja a les pròximes eleccions.

El congrés ha actuat a iniciativa del PSOE seguint les recomanacions del Comitè sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, que el 2011 –després d’examinar la situació a l’estat espanyol- va denunciar la restricció del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial i es va queixar que la privació d’aquest dret esdevingués una regla, i no una excepció.

Els grups han donat llum verda al dictamen de la Comissió Constitucional, que la setmana passada es va aprovar amb 36 vots a favor i una abstenció. Un cop aprovada al congrés espanyol, el text de la reforma es portarà al Senat on s’espera que aconsegueixi la majoria dels vots per ser publicada al Bolletí Oficial de l’Estat (BOE) i aplicada.

Fruit del text que s’ha aprovat avui, la Llei electoral inclou una nova disposició addicional que estableix que ‘queden sense efecte les limitacions en l’exercici del dret de sufragi establertes per decisió judicial’. ‘Les persones a qui se’ls hagués limitat o anul·lat el seu dret de sufragi per raó de discapacitat queden reintegrades plenament en el mateix per ministeri de la Llei’.

Missatge de Vicent Partal

És molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a arribar a un punt de tranquil·litat empresarial que ens permeta de sentir-nos definitivament forts i que allunye qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot. Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina o telefonant al 934 426 439.

Vicent Partal
Director de VilaWeb