El congrés espanyol ha aprovat el reial decret llei 8/2017, que liberalitza l’activitat dels estibadors als ports espanyols. La cambra baixa ha validat la nova normativa amb els vots favorables dels grups parlamentaris del PP, C’s i PNB i l’abstenció del PDECat. El ministre espanyol de Foment, Íñigo de la Serna, ha afirmat que el nou decret facilita que se signin els convenis col·lectius al sector de l’estiba, de manera que es garanteixin l’ocupació dels treballadors i la productivitat de les empreses. En aquest sentit, ha reclamat responsabilitat a totes les parts implicades, davant de l’anunci de vagues per part dels sindicats d’estibadors a partir del 24 de maig si s’aprovava aquest reial decret.

Durant la votació hi ha hagut protestes des de la tribuna del congrés per part dels estibadors, que han hagut de ser desallotjats.

De la Serna ha agraït ‘l’extraordinària feina’ feta per la mediació entre la patronal i els sindicats de l’estiba i ha destacat que el nou decret llei és el resultat d’un procés de diàleg social. Amb tot, el titular de Foment ha assenyalat que la normativa servirà perquè l’estiba passi de ser un sector monopolista a un sector liberalitzat i ha conclòs que no es pot ser europeu per unes coses i no per les altres, cal complir les sentències europees i demostrar que som un país seriós.

Sobre la possibilitat que els sindicats d’estibadors convoquin vagues davant de l’aprovació del decret, el ministre de Foment ha demanat responsabilitat, perquè el reial decret estableix les bases suficients per un acord que aporti estabilitat i que se celebrin els convencis col·lectius per mantenir l’ocupació dels treballadors i la productivitat de les empreses. ‘És l’hora del diàleg i no de la pressió’, ha afirmat el ministre espanyol.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]