El conflicte de les obres de Sixena arriba al Financial Times

  • El conseller de Cultura, Santi Vila, assegura que Sixena no reclama d'altres peces que són a Madrid per 'motius polítics'

VilaWeb
Redacció
06.01.2017 - 10:42

El diari britànic Financial Times es fa ressò avui del conflicte entre el govern català i l’aragonès per les obres d’art de Sixena. ‘La lluita per unes obres d’art medievals reobre la ruptura entre Catalunya i Espanya‘, n’és el títol. El periodista Ian Mount explica que el president català, Carles Puigdemont, es nega a ‘repatriar uns frescos romànics’ que es van traslladar a Barcelona durant la guerra del 1936-39 en ‘unes circumstàncies que generen disputes’.

El diari afirma que el batlle de Sixena fa més de vint anys que cerca el retorn de les obres, però ara el futur de la col·lecció s’ha vinculat amb la ‘llarga lluita de Catalunya per la independència’. En aquest sentit, s’afegeix que enguany dos jutges han ordenat el retorn de les obres —incloses les del Museu de Lleida—, quelcom que ‘molts a Catalunya han vist com que les autoritats espanyoles, així com els tribunals, són anti-catalans‘.

Mount dóna veu al conseller de Cultura, Santi Vila, que diu: ‘Les autoritats aragoneses tenen molt d’interès a recuperar les obres que troben en museus catals, però no tenen cap ànsia de recuperar les altres obres de Sixena que són, per exemple, al Pardo de Madrid. Per què? Per motius polítics’. El conseller assegura que, malgrat que s’han tornat algunes peces, els frescos del MNAC no es poden moure perquè ‘són fràgils i estan en un estat precari’.

El periodista explica que la lluita per Sixena es produeix mentre ‘Barcelona i Madrid escalfen motors per una nova batalla [el referèndum]’. Tanmateix, Mount constata que malgrat la imminència del xoc, ambdós bàndols són més febles que abans. Rajoy governa en minoria després de dues eleccions i els independentistes tenen majoria parlamentària, que en uns eventuals comicis podrien perdre.

Segons el diari, en el conflicte per les obres, només hi ha acord en el fet que milicians van cremar el monestir durant la guerra del 1936-39. I compara el conflicte de les obres de Sixena amb el retorn del Guernica de Picasso.

Mount també dóna veu al conservador del museu de Lleida, Albert Velasco, que assegura que la reclamació de les obres neix ‘del profund anti-catalanisme d’Aragó’. Una afirmació que el batlle de Sixena respon així: ‘Sóc seguidor del Barça. Si fos anti-català seria del Madrid’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any