El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, ha explicat que no preveuen que el conflicte polític tingui ‘un impacte substancial o molt perceptible’ en els objectius de creixement de l’economia catalana durant el 2018 si es porta ‘pels canals habituals’.

En el marc de la III Jornada Tributària organitzada pel Col·legi d’Economistes, Casas ha assegurat que si el problema polític que, ha puntualitzat, ‘no desapareixerà'”, es planteja ‘en un nivell més clàssic de debat parlamentari i de conflicte típic’, la tensió ‘es reduirà’ i també ‘l’impacte que va tenir en sector més sensibles’ durant el darrer trimestre de 2017.

D’altra banda, el degà de la institució ha puntualitzat que ‘si es perllonga el conflicte amb elements de violència física’ i ‘els xocs es converteixen en estructurals’, la situació política acabarà ‘tenint efectes’ i ‘retenir inversions o projectes’. En aquest sentit, Casas ha opinat que la constitució d’un Govern ‘ajudaria’ a complir els objectius de creixement de l’economia catalana i a limitar els ‘impactes’ del conflicte polític en alguns sectors econòmics.

Casas ha recordat que la situació política va impactar ‘fortament’ durant l’últim trimestre de l’any però ha matisat que els efectes ‘van ser dispars sectorialment parlant’. Així doncs, mentre que el sector hoteler i el comerç es van veure més perjudicats, el sector exportador ‘ha seguit tenint una marxa ascendent’. El degà del Col·legi ha remarcat que l’economia catalana és ‘bastant diversificada, té elements actius molt potents i pot aguantar xocs puntuals sense que trontollin els seus objectius de creixement’.

Segons la institució, les perspectives econòmiques per a Catalunya i el conjunt de l’estat espanyol aquest any són ‘positives’ en ‘línia amb les globals’ –amb una expectativa de creixement global del voltant del 2,5%-. ‘Això no vol dir que no estigui subjecte a una sèrie de riscos que poden posar en perill aquestes previsions’, ha explicat Casas. El degà del Col·legi ha citat com a exemples ‘la política de Trump’ en l’àmbit global o ‘la tendència a una pujada lleu dels tipus d’interès’ en l’àmbit europeu.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb