El Col·legi d’Economistes no preveu impacte econòmic del conflicte polític el 2018 si es porta ‘pels canals habituals’

  • El degà de la institució opina que la constitució d'un Govern 'ajudaria' a complir els objectius de creixement de l'economia catalana

VilaWeb
ACN
06.02.2018 - 12:09
Actualització: 06.02.2018 - 14:30

El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, ha explicat que no preveuen que el conflicte polític tingui ‘un impacte substancial o molt perceptible’ en els objectius de creixement de l’economia catalana durant el 2018 si es porta ‘pels canals habituals’.

En el marc de la III Jornada Tributària organitzada pel Col·legi d’Economistes, Casas ha assegurat que si el problema polític que, ha puntualitzat, ‘no desapareixerà'”, es planteja ‘en un nivell més clàssic de debat parlamentari i de conflicte típic’, la tensió ‘es reduirà’ i també ‘l’impacte que va tenir en sector més sensibles’ durant el darrer trimestre de 2017.

D’altra banda, el degà de la institució ha puntualitzat que ‘si es perllonga el conflicte amb elements de violència física’ i ‘els xocs es converteixen en estructurals’, la situació política acabarà ‘tenint efectes’ i ‘retenir inversions o projectes’. En aquest sentit, Casas ha opinat que la constitució d’un Govern ‘ajudaria’ a complir els objectius de creixement de l’economia catalana i a limitar els ‘impactes’ del conflicte polític en alguns sectors econòmics.

Casas ha recordat que la situació política va impactar ‘fortament’ durant l’últim trimestre de l’any però ha matisat que els efectes ‘van ser dispars sectorialment parlant’. Així doncs, mentre que el sector hoteler i el comerç es van veure més perjudicats, el sector exportador ‘ha seguit tenint una marxa ascendent’. El degà del Col·legi ha remarcat que l’economia catalana és ‘bastant diversificada, té elements actius molt potents i pot aguantar xocs puntuals sense que trontollin els seus objectius de creixement’.

Segons la institució, les perspectives econòmiques per a Catalunya i el conjunt de l’estat espanyol aquest any són ‘positives’ en ‘línia amb les globals’ –amb una expectativa de creixement global del voltant del 2,5%-. ‘Això no vol dir que no estigui subjecte a una sèrie de riscos que poden posar en perill aquestes previsions’, ha explicat Casas. El degà del Col·legi ha citat com a exemples ‘la política de Trump’ en l’àmbit global o ‘la tendència a una pujada lleu dels tipus d’interès’ en l’àmbit europeu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any