ACN Barcelona.-El Col·legi de Treball Social de Catalunya (TSCAT) ha expressat la necessitat d’aprovar el reglament per millorar el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), amb l’objectiu d’evitar que certes famílies i persones en situació de pobresa i vulnerabilitat quedin excloses de la prestació, tal com passa en l’actualitat. Una mesura a la qual se li hauria de sumar la creació de taules territorials per millorar-ne el desplegament, així com una major coordinació entre la Generalitat i les administracions locals per assegurar l’equitat territorial, segons apunta l’agrupació.

Una sèrie de propostes que arriben dos anys després de l’aplicació de la Renda Garantida de Ciutadania i que segons el TSCAT, present directament en l’aplicació de la llei, han estat marcats per la lentitud en la tramitació dels expedients, la manca d’instruccions clares i un gran retard en l’aprovació del reglament, que ha de ser una eina clau per implementar la llei en clau més preventiva i garantista. Una nova normativa que segons la pròpia organització es podria aprovar a principis de 2020. Amb tot, el balanç dels dos anys d’aplicació de la Renda Garantida no assoleix les expectatives, segons el Col·legi de Treball Social, que ha apuntat que la interpretació massa restrictiva dels casos ha donat lloc a un alt nombre de denegacions injustes que “traeixen l’esperit de la llei”. Un element especialment significatiu si es té en compte l’actual context d’increment de la pobresa, amb una taxa de risc del 21,3% a Catalunya, i de creixement precarietat laboral, segons ha explicat l’agrupació donant dades de l’Idescat.En aquesta línia, el TSCAT ha exposat la necessitat d’una major “determinació política per revertir la situació”, on la Renda Garantida ha de ser “una aposta clara i prioritària per prevenir i combatre l’exclusió social”. Així, el reglament ha de servir per incorporar perfils que ara queden fora i cobrir també totes aquelles persones que, malgrat tenir feina, no assoleixen un nivell d’ingressos o una estabilitat suficient per evitar caure en la pobresa, ha apuntat l’organització. Amb tot, el Col·legi de Treball Social ha manifestat que “el que fa dos anys semblava un gran pas endavant, avui resulta insatisfactori i insuficient”, malgrat les 122.503 persones beneficiàries. Així mateix, també ha defensat que Catalunya continua necessitant amb urgència un sistema de garantia de rendes amb vocació universal que asseguri els mínims per a una vida digna a tota la població.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb