BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) ha alertat que l’edificació i la rehabilitació d’edificis només va créixer de manera constant a la província de Barcelona i a la capital catalana el 2016, quan es van visar 1.840.613 metres cuadratss, un 36% més que el 2015, ha informat aquest dijous en un comunicat.

En el cas de la ciutat de Barcelona, el 2016 va créixer un 28% la superfície visada pel Coac, destacant que la meitat han estat grans projectes i construccions.

La resta de demarcacions catalanes han trencat, segons el Coac, amb la tendència d’increment del 2015: encara que Lleida i Girona van mantenir un ritme de creixement feble durant l’any passat, Tarragona i la zona de l’Ebre van caure respecte al 2015 un 11% i un 22%, respectivament.

Amb aquestes xifres, l’organització ha assegurat que el sector “no es reactiva”, afegint que, com a molt, s’ha iniciat un camí que serà molt llarg per aconseguir de nou una normalització.

El nombre d’habitatges nous visats pel Coac el 2016 va ser de 8.547, xifra que suposa un increment del 35% respecte al 2015, tot i que la dada es va mantenir un 69% per sota del mínim històric dels últims 25 anys.

El que més preocupa al Coac, no obstant això, és la “insignificant activitat de rehabilitació” en el conjunt de Catalunya, remarcant que Espanya està en la cua dels països europeus en ràtio d’inversió per cápita en rehabilitació, xifrant en 590 euros la despesa mitjana dels espanyols en aquest àmbit, superat pels 1.637 euros dels italians i dels 1.477 dels francesos.

SOLUCIONS

El Coac ha assegurat que Espanya “no compta amb una cultura rehabilitadora” i ha reclamat mesures a les administracions públiques per prioritzar les renovacions urbanes com a instrument per combatre el canvi climàtic i garantir el dret a un habitatge digne.

L’organització d’arquitectes també ha sol·licitat més ajudes i millores de finançament, la simplificació i millora del marc normatiu, més coordinació entre administracions i la creació d’un Pacte per a la Renovació Urbana que serveixi “d’instrument de consens per permetre una actuació sostinguda en el temps i planificada”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb