ACN Barcelona.-El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) celebra l’aprovació aquest dimecres de la llei d’arquitectura. El Parlament ha aprovat la llei amb els vots a favor de JxSí, PSC, CSQP i PPC. El col·legi destaca que la nova llei estableix l’arquitectura com a “activitat d’interès públic” i “fonament per al benestar i la cohesió socials”. El COAC recorda que la llei fixa que el Govern i les administracions públiques determinaran les actuacions de foment i impuls de la qualitat arquitectònica i urbanística, així com les mesures per propiciar un marc d’actuació adequat en la contractació pública, referent també per a les actuacions en l’àmbit privat. Així mateix, subratlla que la llei conté mesures que per al col·legi són “essencials” com ara l’elaboració de continguts formatius en l’ensenyament i la creació de nous criteris i continguts tècnics per a la gestió i contractació administratives.

També, en l’àmbit de la contractació pública, el col·legi considera que la llei té aspectes claus com és la preeminència dels criteris de valoració de la qualitat arquitectònica per sobre dels econòmics i l’establiment de valors de referència per calcular el preu de les licitacions dels contractes públics.El degà del Col·legi d’Arquitectes, Lluís Comerón, ha subratllat que tenen com una de les seves prioritats restablir el valor social que té l’arquitectura i la tasca dels arquitectes per millorar el benestar de les persones “i precisament aquest és l’objectiu de la Llei que s’ha aprovat avui”. Comerón recorda que des del 2013, la conselleria de Territori i Sostenibilitat, primer amb el conseller Santi Vila i posteriorment amb Josep Rull, va assumir com a propi aquest projecte, “impulsant-lo amb determinació i cercant el màxim consens possible per tal de poder disposar d’un instrument útil”. “Estem convençuts que la llei ajudarà a què l’arquitectura pugui generar unes condicions de vida i entorns més òptims, millorant també les condicions laborals dels professionals que hi participen”, ha afirmat. El col·legi també destaca que la llei és pionera a Europa, exceptuant França i recorda que cap altre estat membre ha materialitzat les recomanacions de la Unió Europea per al foment de la qualitat arquitectònica mitjançant la promoció dels seus valors entra la ciutadania i l’adopció de polítiques exemplars de construcció pública. En aquest sentit, afegeix que la llei catalana esdevé un referent internacional, junt amb la llei aprovada a França fa prop d’un any.

Missatge de Vicent Partal

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb