El certificat europeu de vaccinació no serà un passaport que garanteixi la mobilitat

  • És previst que entri en vigor cap al mes de juny

VilaWeb
Redacció
14.04.2021 - 18:32
Actualització: 14.04.2021 - 18:37

Els països de la Unió Europea (UE) s’han posat d’acord per a iniciar les negociacions amb el Parlament Europeu sobre el certificat de vaccinació, amb la finalitat que estigui operatiu aquest estiu. Tanmateix no serà un passaport que garanteixi la mobilitat, segons el document que han aprovat.

“Per emfatitzar el principi de no discriminació, en particular cap a les persones no vaccinades, la part operativa del reglament principal estableix explícitament que la possessió d’un ‘Certificat Verd Digital’ no és una condició prèvia per a exercir els drets de lliure circulació“, pot llegir-se en el text aprovat pels estats membres.

Aquesta regulació aprovada pel Consell arran d’una petició feta per Grècia amb l’objectiu de reincentivar el turisme, és una proposta de la Comissió Europea que ara haurà de passar pel Parlament Europeu. És previst que entri en vigor cap al mes de juny.

El certificat, segons el text provisional, serà gratuït, en format electrònic o en paper, estarà disponible en anglès i en la llengua oficial de país que l’emeti i tindrà un període d’aplicació de dotze mesos que podria suspendre’s o prorrogar-se mitjançant el procediment legislatiu ordinari.

El document contindria informació sobre si el seu portador ha rebut el vaccí contra el coronavirus, ha generat anticossos després de passar la malaltia o té una PCR negativa, sent aquest últim un dels criteris que molts països han requerit als viatgers en els últims mesos i recolliria només els vaccins que rebin autorització de l’Agència Europea del Medicament (EMA).

Amb menció expressa a Irlanda, d’acord amb la frontera virtual amb Irlanda de Nord i la inestabilitat que s’està registrant en aquesta regió des del Brexit, el text preveu que els estats membres puguin “acceptar mútuament certificats expedits a nacionals de tercers països sobre la base de la reciprocitat”. També precisa que s’ha de tenir en compte la situació particular dels treballadors transfronterers.

Recorda, a més, que els estats membres poden restringir per motius sanitaris la mobilitat dels ciutadans, una de les quatre llibertats fonamentals de la UE, però subratlla que “qualsevol mesura que s’adopti no s’ha d’estendre més enllà de l’estrictament necessari per salvaguardar la salut pública”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any