ACN Torregrossa.-El Centre d’Estudis Mascançà del Pla d’Urgell ha lamentat a través d’un comunicat el ”vet” que l’Ajuntament de Torregrossa, governat per ERC, va fer al doctor Josep Rubió a l’hora de pronunciar la conferència inaugural de les VI Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell el passat 17 d’octubre a la mateixa població. La conferència havia de girar al voltant de l cost humà que va tenir la Guerra Civil per Torregrossa i tot i que l’Ajuntament havia acceptat en primera instància que es pogués fer, segons Mascançà, poques setmanes abans de les Jornades van rebre una trucada de l’alcalde argumentant que ”no era pertinent la ponència del doctor Rubió per motius relacionats amb la pau social al poble”.

Josep Rubió és un reconegut investigador en el camp de la Guerra Civil, llicenciat i doctorat en història per la Universitat de Lleida. Entre d’altres, ha publicat ”El cost humà de la Guerra Civil a Torregrossa”, apareguda al número 5 de la revista Mascançà, article que va exposar a les IV Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell a Linyola. El Centre de Recerques Mascançà celebra cada any unes jornades a un poble diferent i enguany es va proposar Torregrossa. Les recerques científiques presentades es publiquen al cap d’un any a ‘Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell’. Pocs dies abans de les jornades torregrossines s’havia presentat el sisè número de la revista. La revista Mascançà està considerada en tres rànquings de revistes científiques catalanes i estatals (MIAR, Dialnet i Carhus).En les sis edicions de les Jornades s’han exposat 79 estudis presentats per catedràtics i professors d’universitat, professors d’institut, investigadors universitaris i persones vinculades a la comarca amb anys d’experiència en la recerca local i comarcal. Les investigacions abasten diverses disciplines que van des de l’enginyeria, la biologia, la medicina, l’arquitectura, la història de l’art, la geografia, la filologia, la botànica o l’ornitologia, entre d’altres.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]