El Cant al Ras de Massalfassar serà virtual 

  • Avui es fa la trobada de cantadors de Massalfassar en un format excepcional

VilaWeb
Pau Benavent
15.05.2020 - 21:50
Actualització: 15.05.2020 - 22:10

Avui és la vint-i-quatrena trobada de cantadors tradicionals del país Cant al Ras, organitzada per la Colla de Dimonis de Massalfassar i l’Associació Tramús, Tradició i Música. Enguany, però, es farà en un format excepcional de resultes de la pandèmia de la Covid-19.

L’organització ha transformat la cita en una trobada virtual a Facebook titulada Cant a Recer. Sota el lema ‘Fes de ta casa una plaça’, conviden el públic a reproduir l’ambient festiu amb el sopar de productes de la terra que, any rere any, aplega centenars de persones en taules comunitàries situades al voltant d’un escenari per on passen desenes de músics de tot el país, i on hi ha un micròfon obert per a tothom qui s’anime a participar-hi. Enguany, es tracta d’assaborir l’essència d’una vetllada que sol acabar a altes hores de la matinada i que compta amb la participació de grups de comensals i persones individuals cantant espontàniament.

El Cant al Ras té una trajectòria d’èxit que lliga amb el reviscolament de la música d’arrel al país i amb el saber fer i la feina altruista de més de trenta persones, té un ideari clar que parteix de l’estima per la tradició i de la voluntat d’aconseguir una societat més lliure amb consciència de col·lectivitat, tal com explicava Josep Vicent Frechina, coordinador de la trobada i crític musical, en aquesta entrevista a VilaWeb:

El primer Cant al Ras virtual

La cita comença a les 22.30 a la pàgina de Facebook de la colla dels Dimonis de Massalfassar. Frechina farà una presentació i, tot seguit, hi passaran cent deu músics per interpretar jotes, seguidilles, fandangos, cants de batre, cançons de bressol i més. S’hi projectaran vint-i-set intervencions enregistrades en vídeo que miraran de reproduir l’ambient espontani, càlid i festiu de la nit de la trobada.

Com a convidats especials, hi participaran cantadors d’Artà, Pollença i sa Pobla. Ja han confirmat la seua presència Josep Aparicio, Apa, Arrop i Talladetes, Carles Gil, Christian Penalba, Jonatan Penalba i Hilari Alonso, Jordi Sanz i Manuel Collado, Dani Miquel, De Saó, Escola Gatzara, Fernando el Ratllat i Marga la Pela, Jacint Hernández, Marta Margaix, Miquel Pérez i Maria Moreno, Mox, Naiet Cirerer, Noèlia Llorens i Susana Díaz-Tejedor, Pep Gimeno, Botifarra, la Quadrilla del Molí, Raul Ortega, la Rondalla del Grup de Danses de Quart, la Rondalla l’Arnadí, Toni Torregrossa, Trompa i Fil, Victorieta, Xavier de Bétera i Xe-ranga.

El documentari del Cant al Ras

Demà, a les 21.15, À Punt emetrà el documentari de Josep Pitarch i Rosa Roig ‘Cant al Ras, la nit del poble’, estrenat el maig del 2018 a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Un treball que segueix al detall com la Colla de Dimonis de Massalfassar organitza i munta un dels certàmens: tres equips enregistren els últims preparatius durant els dos dies previs i mostren alguns personatges que representen les diferents parts que entren en joc en aquesta trobada anual de germanor.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any