El calendari del front judicial internacional dels exiliats

  • La resolució de les euroordres de les ordres de detenció internacional avança lentament i amb terminis diversos

VilaWeb
Roger Graells Font
14.05.2018 - 22:00

La batalla jurídica internacional dels dirigents independentistes exiliats contra la persecució de l’estat espanyol avança a poc a poc. A la complexitat de les euroordres dictades pel jutge Pablo Llarena i al fet que s’hagin de resoldre en tres països diferents (Alemanya, Bèlgica i Escòcia), s’hi afegeixen l’ordre de detenció internacional emesa per a Suïssa i, encara, els terminis específics per a cada procediment.

Però el calendari es va complint, inexorablement. Avui mateix l’ex-consellera Clara Ponsatí torna a comparèixer al Tribunal d’Edimburg en una nova vista preliminar. Demà els consellers Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret tindran una vista judicial a Brussel·les. A Alemanya, el president Carles Puigdemont espera la resolució del Tribunal Superior de Slesvig-Holstein sobre l’acusació de malversació. A Suïssa, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, encara no ha rebut cap notícia de la justícia. I, finalment, cal recordar que Llarena no va emetre cap ordre de detenció internacional contra l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel.

Puigdemont: Llarena endarrereix la resolució del tribunal
El 5 d’abril el Tribunal Superior de Slesvig-Holstein va deixar Puigdemont en llibertat i va descartar que hi hagués hagut delicte de rebel·lió. El tribunal analitza ara l’acusació de malversació, després de la polèmica entre el jutge del Suprem espanyol Pablo Llarena i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè aquest negà que s’haguessin gastat diners públics en el referèndum. L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, explicava en una entrevista a VilaWeb que Llarena ‘no para d’enviar papers’ per endarrerir la decisió. Segons Cuevillas, no s’estableix un calendari perquè la fiscalia alemanya no pot fer el seu plec de càrrecs. ‘I quan ho hagi fet, el tribunal ens deixarà un termini per a presentar el nostre plec i fixar calendari’, va dir.

Comín, Puig i Serret: Bèlgica pot fer el segon cop contra Espanya
Els tres consellers tornen a comparèixer demà davant la justícia belga. No és previst que el jutge prengui cap decisió immediata sobre la seva situació judicial, però el procediment és a punt d’acabar. La denegació de l’euroordre pot significar el segon cop contra Espanya, després de la decisió de la justícia alemanya sobre Puigdemont.

Ponsatí: vista oficial el 30 de juliol
El Tribunal d’Edimburg va determinar que el 30 de juliol començaria la vista de lliurament de Ponsatí. Però abans farà dues vistes preliminars: una avui i una altra el 5 de juliol. Les compareixences poden durar vuit dies, i per tant pot ser que la justícia escocesa no prengui cap decisió sobre el lliurament de Ponsatí a Espanya fins a l’agost.

Rovira: sense notícies de Suïssa
El cas de Marta Rovira continua igual que fa un mes i mig, quan Llarena va dictar l’ordre de detenció internacional. El govern de Suïssa ja va advertir Espanya que no extradiria ningú per motius polítics, de manera que deixava entreveure que refusaria la petició del Tribunal Suprem espanyol. De moment, Rovira espera notícies, però no hi ha cap novetat ni és pas clar quan serà rebutjada –previsiblement– l’ordre de detenció internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any