Rémy Pagani, batlle de Ginebra

El batlle de Ginebra, Rémy Pagani, va participar dissabte en la celebració de la festa nacional espanyola que organitzaven alguns expatriats a Vernier, entre els quals hi havia el cònsol espanyol. Pagani, com a convidat d’honor, va fer un discurs. Segons que publica la Tribune de Genève, el batlle va fer referència al procés independentista i les seves paraules van ser respostes amb xiulets i crits per part d’alguns assistents.

‘El president del govern català ha suspès els efectes de la declaració d’independència per a permetre les negociacions. No seria prudent que el govern espanyol acceptés aquest gest de bona voluntat i fes un pas cap al diàleg en comptes d’amenaçar amb l’article 155?’, va demanar. Pagani és membre de l’Esemble à Gauche, una coalició d’esquerres.

Segons el diari suís, els assistents a la celebració van interpretar el discurs com una ingerència en els afers interns de l’estat espanyol. Alguns van arribar a dir que era un insult a Espanya. De totes maneres, la Tribune explica que cap dels testimonis hno a volgut criticar públicament Rémy Pagani.

Arran de la polèmica, el batlle ha explicat al diari que havia demanat diàleg perquè com a europeu el preocupa molt la situació política de Catalunya. ‘És el nostre paper prendre posicions polítiques’, assegura. Entre la comunitat espanyola també hi havia una regidora de l’Esemble à Gauche, Maria Pérez, que diu que els crits i xiulets els va fer una minoria nacionalista. ‘No era un discurs independentista, sinó una invitació al diàleg. Un pot donar suport a l’autodeterminació sense ser independentista’, explica sobre les paraules del batlle.

El discurs de Pagani ha tingut impacte en la política municipal. La vice-presidenta del consell d’administració (òrgan de govern de l’ajuntament), la socialista Sandrine Salerno, ha assegurat que el batlle havia parlat a títol personal. ‘La ciutat no infereix en problemes interns d’altres països’, diu.

Marie Barbey-Chappuis, una regidora del Partit Demòcrata Cristià, ha anat un pas més enllà i ha dit que interpel·larà en el ple d’avui a Pagani pel seu discurs. ‘La política exterior és un tema de jurisdicció federal i no una responsabilitat de la ciutat de Ginebra. Cal evitar aquestes iniciatives personals en un context tan sensible’, diu.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]