El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, ha rectificat avui les seves paraules sobre el risc de mesures de retenció de capital (l’anomenat ‘corralito’) en cas d’independència de Catalunya. ‘És un risc altament improbable –ha dit–. No em preocupa gaire ni crec que preocupi a ningú en aquest moment a Europa.’

Encara més: ha dit que era ‘quasi impossible’ que es produís aquesta situació. Aquesta afirmació es contradiu amb allò que va dir abans-d’ahir: ‘Les situacions de tensió greu poden donar lloc a “corralitos”. És un risc que existeix.’

Linde, que avui n’ha parlat a la compareixença a la Comissió de Pressupost del senat espanyol, ha dit també: ‘Ni vaig amenaçar, ni vaig treure el tema del “corralito”.’ Segons ell, es va limitar a respondre una pregunta.

També ha dit que era una ‘invenció’ la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) ja tingués redactat un document per a assegurar la permanència de Catalunya a la zona euro en cas d’independència. En resposta a una pregunta de Ferran Bel, senador de CDC, ha recordat que ell és membre del BCE i que això no és cert.

Sí que ha reiterat que una Catalunya independent deixaria de ser membre de la unió monetària europea i les seves institucions bancàries tampoc no en formarien part. I, per reblar-ho, ha dit que els acords que el BCE té signats i en vigor amb països com ara Andorra, Mònegue o Kossove no eren aplicables al cas català.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb