El ‘bailaor’ Juan Carlos Lérida torna l’espontaneïtat al ball flamenc

  • El 'bailaor' i pedagog del flamenc Juan Carlos Lérida puja a l'escenari 'Al Baile', la tercera part de la seva trilogia 'Los cuerpos del flamenco', per intentar recuperar l'espontaneïtat del flamenc.

VilaWeb
Redacció
20.10.2016 - 16:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

El ‘bailaor’ i pedagog del flamenc Juan Carlos Lérida puja a l’escenari ‘Al Baile’, la tercera part de la seva trilogia ‘Los cuerpos del flamenco’, per intentar recuperar l’espontaneïtat del flamenc.

En roda de premsa, juntament amb el director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús, ha explicat que amb la seva trilogia intenta demostrar hipòtesis, en aquest cas se centrarà en el ball per demostrar la visió que el mateix Lérida creu que els romàntics tenien del flamenc –a la primera part de la trilogia ‘Al Toque’ la protagonista ha estat la música i en el segon, ‘Al Cante’, la veu–.

‘Al Baile’ vol revifar aquesta visió romàntica, segons la qual Lérida diu que es percebia en el flamenc passió i espontaneïtat, i que ell creu falsa en els professionals perquè estan “tan contaminats” amb la tècnica que no poden deixar pas a la improvisació.

Per això en aquesta ocasió ha elegit el ballarí Gilles Viandier i l’actor David Climent per protagonitzar el seu espectacle, tots dos completament allunyats del flamenc, als quals no ha volgut ensenyar cap tècnica per demostrar que la corporalitat del flamenc “és present en tots els cossos”, especialment en els que no estan familiaritzats amb aquest ball.

EL PES DE L’ESTEREOTIP

Lérida no podrà decidir si la seva hipòtesi ha fracassat o no fins que no vegi que els seus ballarins s’han allunyat d’un estereotip que qualifica de “molt fort”.

Viander i Climent han destacat la complicació d’acostar-se a aquest ball sense tenir cap tècnica i, sobretot, els problemes d’assajar amb unes botes de flamenc a les quals no estan acostumats, que els ha plantejat el repte de “provar noves experiències”.

El ‘bailaor’ és conscient que el públic anirà a veure el seu espectacle amb un imaginari del flamenc que ell precisament vol confrontar, i fins que no vegi la seva reacció no sabrà si la seva hipòtesi ha estat un èxit.

EL TRIO, PROTAGONISTA

És la primera vegada que Lérida actuarà en una de les obres d’aquesta trilogia, i s’enfrontarà directament al ball com a solista, tot i que el trio serà protagonista a gairebé tot l’espectacle, en què assegura que no es podrà diferenciar qui dels tres “és el que controla el llenguatge flamenc”.

‘Al Baile’ s’estrena aquest divendres 21 d’octubre al Mercat de les Flors, fins al diumenge 23.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes