El Tradicionàrius vol superar els límits de la música d’arrel

  • El Festival de Música Folk oferirà 14 presentacions de discos, 11 estrenes d'espectacles i un total de 70 activitats

VilaWeb
Tradicionàrius
Redacció
09.01.2020 - 17:00
Actualització: 09.01.2020 - 17:48

Demà comença el Festival Folk Internacional Tradicionàrius d’enguany, per celebrar la música d’arrel al cor de la Vila de Gràcia. Fins el 3 d’abril, serà un altaveu de més de setanta espectacles ‘sense etiquetes, íntims, de nova creació i d’herència, multidisciplinaris i innovadors’. La programació d’enguany oferirà catorze novetats discogràfiques, una desena d’estrenes absolutes, espectacles familiars i celebracions d’aniversaris de grups del sector.

Per a començar, un homenatge

El tret de sortida serà un múltiple homenatge al cantautor Kepa Junkera, que fa poc que s’ha recuperat d’un ictus. L’organització explica el tribut així: ‘Junkera és un músic transcendental en la vitalitat actual de la música tradicional a Euskadi, a la península Ibèrica i més enllà.’ La primera part en serà l’exposició fotogràfica ‘Kepa Junkera des de l’objectiu de Josep Tomàs’. La segona, un concert amb músics com ara Josep-Maria Ribelles, Ballaveu, TXEK, el Pont d’Arcalís, Guillem Ballaz & Marta Rius i Guillem Anguera, que han actuat amb ell a Catalunya, i amb el grup internacional Gaizca Project, que reinterpretarà peces gallegues, basques i catalanes. Abans, una cercavila amb el grup de percussió Kabum i els grallers Guirigrall enfilarà de la plaça de la Vila al Centre Artesà Tradicionàrius.

No serà pas l’únic homenatge del Tradicionàrius. Els deu anys del grup RIU i els quaranta de la formació Grallers de l’Acord també hi seran recordats, i el concert del Diluvi i la presentació del seu últim disc, Junteu-vos, commemoraran els ’25 anys de vacances d’Ovidi Montllor‘.

Concerts, presentacions i estrenes

Les presentacions de discs i tot de nous espectacles de quaranta-nou grups i artistes seran l’ingredient principal del festival. Hi passaran més d’una dotzena de treballs discogràfics recents (de Joana Gomila i Laia Vallès, Marala, Marta Rius, Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, Os Chotos, la Coixinera, etc.), i onze espectacles (Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Sis Veus, Quartet Brossa, Cor País Meu) lliuraran a l’energia del folk les nits del dijous, el divendres i el dissabte durant gairebé quatre mesos.

La determinació del Tradicionàrius per a superar els límits de la música d’arrel i d’innovar-hi, tot barrejant-la amb més disciplines, es concretarà en dos actes. D’una banda, Cornamusa i orgue (el 15 de febrer, gratuït), un concert eclèctic amb què Josep Mateu i Francesc Sans exploraran les possibilitats del seu duet singular a l’emblemàtica Església de Santa Maria de Gràcia. D’una altra, a Socarrel (el 28 de febrer) Roberto Olivan i Magí Serra ballaran amb la polifonia tradicional occitana de Vox Bigerri i l’electroacústica de Laurent Delforge.

A més, els marges tradicionals de la música d’arrel també es traspassaran amb tres estrenes absolutes que fusionaran rumba i rock and roll, arpes neogòtiques i folk-rock, i flabiol i rumba. Són les estrenes de #3, de Josep Maria Ribelles; La Moreneta, de Germà Negre i els Sons Essencials; i per tancar el festival l’espectacle El flabiol rumbeja.

Música de proximitat i presència europea

Una altra novetat és l’estrena del cicle ‘Concerts arran d’escenari’, amb espectacles minimalistes, de proximitat entre públic i artistes i de nova creació. Es faran a la platea del CAT, l’epicentre del festival. Els artistes convidats del cicle són Arnau Obiols, Jordi Molina i Joan Díaz, Marc Egea i Quirze Egea, la Companyia MINIMÍssima, i Manu Sabaté.

Les ‘Nits de ball folk d’arreu d’Europa’ palesaran el vincle amb el continent amb sis propostes que recorreran la música de ball d’ací i d’allà. Començant pel Pont d’Arcalís i la Portàtil FM i passant per les danses gregues de Banda Taximi, les italianes de Na Fuoia i els occitans de Duo Absynthe, a més del ball de gralles amb So Nat i Els Quatrevents.

Més familiar, arreu del territori i per a les escoles

El Tradicionàrius creix amb propostes per a les escoles i presència arreu del territori (en viles com ara Olot, Celrà, Argelaguer i Torroella de Montgrí), i també amb dos espectacles per a tots els públics durant el mes de febrer. El primer, la presentació del disc de NewCat Bestiari, amb poemes de Josep Carner i música original de Joan Díaz. El segon, Bon dia i bon sol, de la companyia de teatre Dani Caracola, amb un viatge musical per les cançons més emblemàtiques de Xesco Boix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any