Èdip cerca la seva identitat al Romea en una obra dirigida per Oriol Broggi

  • Julio Manrique protagonitza la tragèdia grega, que es podrà veure fins al 20 de maig

VilaWeb
Redacció
05.04.2018 - 16:00
Actualització: 05.04.2018 - 18:32

El director teatral Oriol Broggi acaba d’estrenar una versió del drama clàssic Èdip de Sòfocles al Teatre Romea. L’obra és protagonitzada per Julio Manrique, amb qui ja va treballar amb la reeixida Incendis, L’orfe del Clan dels Zhao i Hamlet. En aquest cas, l’obra se centra en la història d’un Èdip que vol saber qui és. ‘No hem donat gaire importància a res i hem deixat que la història vagi fluint, bàsicament és explicar la història d’aquest personatge’, explica el director. Per la seva part, Julio Manrique diu de l’obra: ‘És un viatge molt interessant que mostra el trànsit d’un personatge que és un heroi i acaba caient en un forat molt profund, quan descobreix la seva autèntica identitat, els seus orígens i es posa en contacte amb el monstre.’ El muntatge, que és una producció del teatre Romea, es podrà veure fins al 20 de maig.

L’argument del text de Sòfocles se centra en Èdip, que regna Tebes amb la seva esposa Jocasta, la vídua de Lai, el rei mort. Quan la ciutat és colpejada per diversos mals, el poble demana ajuda al rei, que els promet venjança. Des de Delfos, Creont porta la mala notícia que qui va matar Lai és el causant d’aquesta tragèdia i només el seu càstig pot salvar la ciutat. Quan el rei de Corint, Pòlib –qui Èdip considera el seu pare–, es mor, arriba la veritat: Èdip és el causant dels problemes de Tebes, perquè sense saber-ho ha matat el seu pare, el rei Lai, i Jocasta, amb qui s’ha casat i amb qui ha tingut quatre fills, és la seva mare. Quan ella se n’assabenta, se suïcida, i el seu fill, davant el cadàver de la mare i esposa, s’arrenca els ulls desesperat i reclama el càstig que ell mateix va prometre al culpable.

La versió de Broggi se centra en el treball de recerca de la identitat que fa Èdip, el protagonista. Comença a investigar-se per saber d’on ve, qui són els seus pares, les tradicions, la cultura que té… I per Broggi, això s’engloba en un moment de la cultura grega antiga en què l’home es començava a situar al centre del món, quan naixia la idea de l’home com a mesura de totes les coses per entendre què és.

Per això Èdip és una obra tan important. ‘Quan la treballes veus que ha influenciat en moltes obres posteriors’, diu Broggi, que afegeix que pot semblar una obra llunyana però quan t’hi acostes no ho és gens. Julio Manrique considera que la història desplega moltes lectures i creu que darrere de tots els herois, sempre hi ha alguna zona de dubte. En el cas del seu personatge, ‘és algú que comença amb la corona posada i acaba convertint-se en una captaire cec que necessita l’ajuda de la filla i la germana per avançar’.

El repartiment de l’obra és format per Julio Manrique en el paper d’Èdip; Carles Martínez com a Sacerdot; Marc Rius és Creont; Mercè Pons interpreta a Iocasta; Ramon Vila, el missatger; Miquel Gelabert és Tirèsies i Clara de Ramon interpreta Antígona. La posada en escena és austera perquè vol imitar un teatre antic en ruïnes.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any