Avui les estacions de Foneria i Foc de la línia 10 Sud del metro entren en funcionament. Aquest servei arribarà així a la Zona Franca, l’única part de Barcelona en què no era disponible. Amb la suma d’aquestes dues estacions, ara la línia 10 Sud n’és formada de cinc, tres de les quals (Can Tries/Gornal, Torrassa i Collblanc) ja van ser obertes el 2016 com a part de la línia 9 Sud. El servei funciona automàticament sense conductor i la freqüència de trens és de cada set minuts els dies laborables. Sobre els horaris, la línia 10 Sud tindrà els mateixos que la resta: de les 5.00 a les 0.00 els dies laborables del dilluns al dijous, fins a les 2.00 el divendres i les vigílies de festiu, i obertura continuada el dissabte i les vigílies singulars.

A les estacions de Can Tries/Gornal, Torrassa i Collblanc, els usuaris poden fer transbord a la línia 9 Sud. A més, a Torrassa també ho podran fer a la línia 1, que connecta amb Universitat, Catalunya o Espanya, entre més parades. A Collblanc poden fer intercanvi amb la 5, que permet d’arribar a Sants Estació, Sagrada Família o Diagonal.

4,5 quilòmetres de longitud
La línia 10 Sud té una longitud de 4,5 quilòmetres, 2,5 dels quals corresponen al nou tram de túnel que va de la bifurcació del Gornal fins a Foc. Després d’aquesta estació hi ha a més un tram de via doble d’1,6 quilòmetres, que és utilitzat per a fer la maniobra de canvi de sentit.

Al tram comú amb la línia 9 Sud, els trens d’ambdues línies passen per les mateixes andanes i els usuaris els han de distingir en funció de la destinació indicada a les pantalles informatives. De la mateixa manera, el servei de metro entre La Sagrera i Gorg es passa a denominar L10 Nord per tal de no confondre’n els dos sectors mentre no siguin connectats entre ells.

Bitllets gratuïts a les noves estacions
TMB ha creat un bitllet especial per al dia de la posada en marxa del servei. Distribuïts gratuïtament a les estacions de Foneria i Foc, permeten de fer dos viatges un mateix dia.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb