Drac Màgic celebra 50 anys d’innovació en la divulgació de la cultura audiovisual

  • Una programació interdisciplinar a la Filmoteca de Catalunya, juntament amb la peça de Xiana do Teixeiro, una exposició virtual i la renovació de la identitat visual marquen l’inici d’un any festiu per la cooperativa

VilaWeb
Redacció
23.03.2021 - 01:50

Amb la projecció de l’Emploi du temps (Bernard Lemoine, 1967), es presentaran a la Filmoteca de Barcelona, els actes de commemoració dels 50 anys de la fundació de Drac Màgic . Aquesta cooperativa d’iniciativa social va iniciar la seva activitat durant el franquisme amb objectius radicals per l’època, com la promoció del cinema en català.

Durant les seves cinc dècades d’existència ha fet arribar l’audiovisual als àmbits educatiu, social i cultural per mitjà de projectes innovadors que entenen la cultura cinematogràfica com a eina de coneixement, crítica i reflexió.

Drac Màgic ha desenvolupat projectes en els camps de la pedagogia cinematogràfica, la difusió del cinema infantil i la programació i l’exhibició del cinema de les dones amb l’objectiu d’emancipar la imaginació. I, ho ha fet perquè consideren que: ” les imatges són cos, és a dir, que encarnen i donen forma a les construccions socials i personals de la realitat. La manera de fer trontollar allò que donen per fet passa per interrogar-les i qüestionar-les”.

La tasca de Drac Màgic durant aquests 50 anys de trajectòria ha impulsat una relació amb l’audiovisual que posa atenció a les diversitats, que garanteix la igualtat d’oportunitats i que construeix imaginaris inclusius, lliures de violències masclistes, racistes i lgtbifòbiques. Ha recodificat  els llenguatges audiovisuals des dels feminismes, el decolonialisme i l’ecologisme per ser capaces d’imaginar futurs vivibles.

Assaig audiovisual de Xiana do Teixeiro

Per celebrar el cinquanta aniversari han realitzat una peça dirigida per  Xiana do Teixeiro (Walkie Talkie Films) amb música d’Ángel Faraldo. L’univers que explora el seu cinema, molt en sintonia amb l’ideari de Drac Màgic, s’ha desplegat en forma d’estudi on la càmera retrata amb fascinació els paisatges simbiòtics que formen els líquens mentre escoltem la veu de la pensadora Donna Haraway. El present de l’entitat expressat amb el llenguatge d’un cinema del futur.

Amb motiu de la celebració s’ha encarregat a la dissenyadora Fernanda Binvignat la renovació de la imatge de l’entitat: logotip i pàgina web.

50 anys d’històries de cultura audiovisual

També a partir del 25 de maig s’inaugurarà l’exposició virtual 50 anys d’històries de cultura audiovisual,  que mitjançant entrevistes a professionals de la cultura i documents de l’arxiu propi, permet reconstruir una part fonamental de la història cultural catalana: la que fa referència a les aportacions de Drac Màgic en l’educació audiovisual, el cinema infantil i els feminismes cinematogràfics des dels anys 70 fins als nostres dies.

L’exposició inclourà el canal de Filmin Drac Màgic: 50 anys, 50 films que permetrà fer un recorregut per les darreres cinc dècades d’història cinematogràfica a través de títols rellevants per la tasca de la cooperativa.

Activitats de celebració

A més a més de l’acte inaugural que es fa avui, s’han programat diverses activitats de celebració del 50è aniversari que configuren un cicle a la Filmoteca de Catalunya:

—A l’abril i al maig es realitzaran dues sessions de cinema vinculades a àrees cabdals de la feina de la cooperativa: Cinema i història, presentada per José Enrique Monterde i Casimiro Torreiro i cinema i educació, amb la presència de Josep Maria Esquirol.

—Entre els mesos de març i juliol es durà a terme una programació familiar amb sessions dinamitzades i participatives, on a més de la projecció s’inclouran jocs, animacions i la participació de convidats i convidades especials, com ara Linfraviolet (col·lectiu de cine-dansa), Tànit Navarro (cantant), Francesc Fenollosa (doblador), Planeta Salvatge (grup de música experimental) i Xip-Xap (companyia teatral).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any