L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) han obtingut el segell d’excel·lència Severo Ochoa, en la cinquena edició d’aquestes distincions que concedeix el Ministeri d’Economia i Competitivitat. Els quatre centres catalans que van aconseguir la distinció en la primera convocatòria, resolta l’any 2011, han renovat l’acreditació per quatre anys més per al període 2016-2019. Es tracta del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i la Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE).

Catalunya té onze centres de recerca amb el segell Severo Ochoa, que té una validesa de quatre anys i proporciona un milió d’euros anuals a cadascuna de les institucions seleccionades. En aquest sentit, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha valorat la “fortalesa” del sistema català de recerca a l’hora de captar fons competitius, així com el fet del “lideratge” de Catalunya en els programes d’excel·lència estatals. Dels 23 centres reconeguts arreu de l’Estat, gairebé la meitat són catalans. El secretari d’Universitats i Recerca també s’ha referit “al paper de les universitats en aquest entorn d’excel·lència”.A banda dels centres esmentats, també han estat reconeguts amb el distintiu l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), el Centre de Regulació Genòmica (CRG) , l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).En la convocatòria d’enguany, també s’han atorgat dues noves unitats Maria de Maeztu per al departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i per a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Les distincions Maria de Maeztu estan dotades amb dos milions d’euros per un període de quatre anys. Les distincions atorgades pel MINECO, tant les Severo Ochoa com les Maria de Maeztu, tenen per objectiu identificar i donar suport a la recerca d’excel·lència que es fa a l’Estat espanyol mitjançant el reconeixement als millors centres i unitats de recerca. Els criteris per a la concessió d’aquestes acreditacions són: tenir un alt nivell d’impacte i competitivitat internacional dins del seu camp; estar sotmesos a processos d’avaluació periòdica per comitès internacionals independents; una orientació estratègica a la ciència de frontera; l’elevada internacionalització tant en les col·laboracions com en l’atracció de recursos humans, i impulsar la transferència del coneixement al món productiu i la societat en general.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb