El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha valorat molt positivament la reunió que ha mantingut durant més d’una hora amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vice-president Oriol Junqueras, i la portaveu dels comuns Elisenda Alamany. Després de sortir-ne ha assegurat, però, que per ara consideren que el referèndum anunciat per l’1 d’octubre s’assembla a la consulta del 9-N: ‘Té més aspecte d’un 9-N amb una confrontació més forta amb el govern de l’Estat’.

Segons que ha dit Domènech, té més aspecte de mobilització que no pas del referèndum que necessita Catalunya en aquests moments, ha afegit. En aquest sentit, ha dit que caldrà continuar treballant més enllà de l’1-O per aconseguir l’afirmació plena de la sobirania.

‘Pel que sabem, el Govern sembla que s’ha compromès que el 30 de juny farà explicacions públiques sobre quin és l’operatiu però ara mateixa aquesta proposta té més aspecte d’un 9-N’, ha insistit Domènech en referència al procés participatiu del 2014.

Domènech ha assegurat que han parlat de com es faria la concreció de la proposta”però considera que no pertoca als comuns explicar-ho. ‘És responsabilitat del govern’, ha afegit. Per tot plegat, els comuns, que reclamen reconeixement internacional, interpel·lar majories i efectes jurídics, han assegurat sortir de la reunió contents però amb la sensació que Catalunya s’aproxima a un 9-N amb més intensitat: ‘L’afirmació plena de sobirania és un treball que anirà més enllà de l’1 d’octubre i dels fulls de ruta presentats fins ara’, ha reblat el dirigent de Catalunya en Comú.

En qualsevol cas, ha insistit, en línia amb el que ja han afirmat els darrers dies, els comuns participaran en qualsevol mobilització de suport al dret de decidir. En aquest context, Domènech ha afegit que no comparteixen el full de ruta del Govern però que veuen en comú un blocatge absolut del PP i del govern espanyol que deriva en repressió judicial cap al sobiranisme a Catalunya.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]