[DOCUMENT] El relat insòlit del jutge per a fer culpable Sirvent de la puntada als testicles i l’infart que va tenir l’1-O

  • La interlocutòria del jutjat 4 de Lleida responsabilitza dels fets el votant de l'1-O i insinua que el sanitari que el va atendre podria haver-li causat la lesió als genitals

VilaWeb
Roger Graells Font
11.12.2020 - 19:02
Actualització: 11.12.2020 - 19:30

El magistrat instructor del jutjat 4 de Lleida, Ignacio Echeverría, culpa Enric Sirvent de l’agressió que va rebre l’1-O al col·legi la Mariola. Sirvent va tenir un infart a causa d’una puntada de peu als testicles d’un agent de la policia espanyola, i va ser socorregut per un sanitari present. A la interlocutòria en què decreta l’arxivament del cas i exonera la policia espanyola, el jutge responsabilitza el votant d’haver-se mobilitzat contra el dispositiu policíac.

El magistrat diu que no es pot assegurar que hi hagués cap agressió i que a les imatges no es veu que la puntada de peu impactés contra Sirvent. L’instructor fa una valoració de la prova aportada –testimonis, vídeos i informes mèdics– i constata que Sirvent va tenir una lesió greu als testicles, una mort sobtada i un procés de recuperació. Assegura que no hi ha prou proves per a atribuir als agents els delictes de lesions, d’omissió del deure de socors i d’amenaces que va denunciar Sirvent.

En aquest fragment, el jutge diu que Sirvent ja tenia problemes cardíacs i el responsabilitza dels fets per haver-se mobilitzat i anar a votar l’1-O: “Unit a la vivència violenta patida, acceptada pel subjecte a l’hora de decidir la seva oposició al compliment d’una ordre judicial, va facilitar el trist resultat que va ocórrer i del qual es va poder recuperar”.

El magistrat afegeix que no hi ha una relació de causalitat entre la puntada de peu als testicles i l’aturada cardiorespiratòria que va tenir Sirvent.

A més, el jutge especula sobre la causa de la lesió al testicle, i diu que podria ser que el sanitari que va intentar reanimar Sirvent li causés la lesió.

Sobre el dispositiu policíac i l’ordre judicial de la magistrada del TSJC Mercedes de Armas, segueix la doctrina de Manuel Marchena i el Tribunal Suprem espanyol en la sentència contra el procés, però és diametralment oposada a la interpretació que va fer l’Audiència espanyola en la sentència absolutòria del cas Trapero. Assegura que no pot concloure’s que la policia espanyola mirés d’impedir la reanimació de Sirvent, i ho vincula al caos causat pels votants.

La família de Sirvent, mort a l’abril a causa de la covid-19, ha acusat el jutge d’arxivar la denúncia malgrat reconèixer que hi ha indicis de delicte. Per això, presentarà un recurs contra l’arxivament. L’advocada Anna Llauradó, representant de la família, ha explicat aquest matí que el jutge havia arxivat el cas sense mirar unes imatges aportades a la causa on sembla que es veu l’agressió a Sirvent i els impediments perquè rebés una atenció mèdica.

Vegeu la interlocutòria del jutge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any