Distància social amb els orígens

  • Els catalans amb orígens al Magreb no podran fer l'habitual viatge d'estiu per a visitar la família

VilaWeb
Alaaddine Azzouzi
05.08.2020 - 21:50
Actualització: 06.08.2020 - 11:07

Hores i hores de conducció per la costa mediterrània. Cues eternes de cotxes atapeïts de queviures. Ports col·lapsats. Calor i sensació d’aixafament col·lectiu. Tothom vol agafar el vaixell per travessar la mar i veure la família. Qui es va jugar la vida uns anys enrere per travessar l’estret, el torna a travessar un temps més tard en direcció contrària i de manera més segura, gràcies a certs privilegis que ha adquirit a Europa. Finalment arriba el moment: el retrobament familiar després d’un any a milers de quilòmetres de distància.

Aquesta solia ser la realitat habitual de l’estiu dels catalans amb arrels al Magreb. Tanmateix, enguany no hi haurà la famosa operació Pas de l’Estret, també anomenada operació Marhaba (en català, ‘benvinguts’), la qual permet que milions d’europeus tornin als seus països d’origen. Els governs magrebins han anul·lat la intervenció per evitar possibles contagis de la covid-19. El president d’Algèria, Abdelmadjid Tebboune, va anunciar a final de juny que mantindria les fronteres tancades fins que acabés la crisi sanitària. Per la seva part, el ministre d’Afers Exteriors marroquí, Nasser Burita, també va notificar que l’operació Pas de l’Estret no es faria enguany com s’havia fet els anys anteriors.

L’operació Pas de l’Estret fa que cada estiu es desplacin més de 3.000.000 persones i prop de 750.000 vehicles de diversos països europeus com França, Bèlgica o Holanda. La destinació més freqüent és el Marroc, tot i que uns 200.000 algerians (prop d’un 6% del total) també hi participen, sobretot des de València i Alacant cap als ports d’Alger i Orà. Amb tanta afluència de persones i vehicles, els ports es converteixen en un autèntic caos i es col·lapsen. L’any passat, el port d’Algesires, a Andalusia, va registrar 975 vehicles en una sola hora, el màxim de tot l’estiu.

La suspensió de l’operació Pas de l’Estret significarà pèrdues econòmiques per a les autopistes, les benzineres i els restaurants dels Països Catalans i d’arreu de l’estat espanyol. El Marroc també rebrà un cop fort, atès que el sector turístic del regne alauita és el segon que més contribueix al PIB de l’estat (11,4%), segons dades de l’Observatori de Turisme. En canvi, Algèria no patirà tant, el turisme aporta deu vegades menys al seu PIB que al del Marroc, només un 1,4%.

Fotografia: HrAd

‘Des que visc aquí, baixo al Marroc cada estiu. Era acabar el curs i anar-hi. M’agrada estar amb la meva àvia. Ella viu en un entorn rural a pocs quilòmetres de la ciutat de Larraix.’ Així relata Ayoub Zerouali, un jove d’origen marroquí que viu a Barcelona, la seva experiència d’anar al Marroc a l’estiu.

Sobre les restriccions per als viatgers, Zerouali creu que les decisions són bones: ‘Conec bé el Marroc i la sanitat és extremadament precària. Em semblen bé les mesures. Tot i que l’economia depèn del turisme, el més important són les vides de les persones.’

Ayoub Zerouali explica que gran part de la seva família viu a Europa, però troba a faltar les àvies, que continuen al seu país natal: ‘Els primers anys de vida els vaig passar amb les àvies i se’m fa dur no veure-les. Ara que ja no sóc un nen es fa més difícil visitar-les. No tan sols per la situació de la covid-19, sinó també perquè aquí tens responsabilitats, has de treballar per ajudar els pares.’

El jove barceloní diu que li sembla que viu dues realitats alhora: ‘Visc aquí però tinc l’ull posat allà.’ ‘L’estiu és una època de l’any apassionant. Passem hores al cotxe per l’autopista. Després, a fer cua al port. És dur però val la pena. El moment del retrobament és màgic.’

Sara Ben Daoud és una jove valenciana d’origen algerià. De la mateixa manera que Ayoub Zerouali, també diu que ha crescut entre dues realitats. A parer seu, aquest és ‘un estiu difícil i diferent’, perquè no veurà la seva família algeriana. ‘Potser no puc veure un familiar mai més. Pot passar qualsevol cosa, més ara amb la covid-19, i des d’aquí no pots fer res’, lamenta.

‘En el meu cas, fa dos anys que no baixo a Algèria. Ens queden les videotrucades, amb les quals veiem els cosins, els oncles. Però a través d’una pantalla. És difícil, perquè sents que no tens records amb la teva gent. La vida professional sovint complica que puguem baixar’, conclou la valenciana.

Tant la Sara com l’Ayoub hauran d’esperar a l’estiu del 2021 per tornar a visitar els seus orígens. Ara mateix, però, posen la mira al nord de l’Àfrica, perquè malgrat la suspensió de l’operació Pas de l’Estret per motius sanitaris, al Marroc hi ha 27.217 persones infectades del coronavirus i se n’han mort 417. Pel que fa a Algèria, s’han detectat 29.831 casos i s’han mort 1.200 persones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any