Tema en actualització

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, fa el seu primer discurs de política general al parlament, el primer també de la legislatura, marcat d’una banda per les conseqüències polítiques de la detenció i alliberament del president Carles Puigdemont a l’Alguer, per la posada en marxa accidentada de la taula de diàleg amb el govern espanyol i per l’anunci avui per part de la CUP de presentació d’una proposta perquè es faci un referèndum abans que s’acabi la legislatura.

Podeu seguir ací en directe el discurs d’Aragonès:

3 publicacions novesRecarregar
18.00

Farem tot el possible per culminar la independència de Catalunya

Com a govern tenim l'obsessió de millorar la vida de la ciutadania i construir una societat socialment justa. Això és el que farà el govern i jo com a president. Ho faré tot perquè el poble català pugui decidir a les urnes. És el que permet a totes les opcions tenir l'oportunitat de guanyar. Quan arribi el moment, que arribarà, aleshores posaré tots els meus esforços perquè guanyi el sí a la independència. Treballo com a president de tots els catalans i farem tot el possible per culminar la independència de Catalunya.

17.46

"Treballarem per convertir la comissaria de la Via Laietana en un centre de denúncia del franquisme"

El govern està treballant per convertir la prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana en un centre d’interpretació de la memòria i denúncia del franquisme. La comissaria de Via Laietana no és un símbol democràtic.

17.44

"Farem una consulta al conjunt de la ciutadania del Pirineu"

Impulsarem la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Ho veiem com una gran oportunitat que necessita un ampli consens social i polític. Farem una consulta l'any vinent amb els pobles afectats.

17.41

Reclamem la gestió directa dels aeroports de Barcelona, Girona i Reus

És necessari i imprescindible que totes les infraestructures siguin gestionades des del nivell de govern més proper a les persones. En aquest sentit no acceptarem imposicions de cap mena. En matèria aeroportuària volem fer una connexió internacional i que hi siguin també els aeroports de Reus i Girona. Hem de poder decidir des de Catalunya quin és el millor model aeroportuari. Lamento que la posició de l'estat sigui una política d'ultimàtums i no es pogués concretar el futur de l'aeroport.

17.33

Calen mesures urgents per lluitar contra l'emergència climàtica

El govern va anunciar la modificació del decret llei de mesures urgents per lluitar contra l'emergència climàtica i impulsar de les energies climàtiques. La transició cap a les renovables és inajornable. Però l'hem de fer nosaltres a través de l'aprovació de la llei transició energètica. Crearem una companyia energètica pública que sigui capaç d'incidir en totes les fases del sector elèctric.

17.28

"Cal protegir la llengua catalana i el nostre sector audiovisual"

És imprescindible que la nova llei espanyola de l'audiovisual protegeixi el català i el nostre sector audiovisual. Hem de dedicar esforços a l'audiovisual català. Avui el govern ha anunciat que elabora la modificació de la llei catalana de comunicació audiovisual. Venim d'un marc normatiu del 2005, que ha quedat obsoleta. La llei estatal de l'audiovisual pot ser o una estocada al català o una oportunitat. A ningú se li escapa que el text original era una estocada. Per sort la Feina del govern de Catalunya ha servit per aturar-la i ara esmenar-la. Cal que el català tinguin presència en tots els àmbits.

17.22

Finançament per a les universitats

El govern enfortirà el sistema d'universitats i recerca. Establirem un nou model de finançament de les universitats que reflecteixi el model del país enfocat a la recerca. Catalunya ha d'esdevenir una nació digital. Un context on les economies digitals són cada cop més decisives. Cal un país connectat per terra, mar, aire i espai.

17.18

L'eix central de la transformació és el sector industrial

No podem ni volem limitar-nos a la recuperació econòmica. Volem transformar el model productiu fer-lo més sostenible i resilient a les crisis. Situant les persones i la vida en el centre del model. Volem ser un estat emprenedor. L'eix central de la transformació ha de ser el sector industrial perquè juga un paper decisiu i genera ocupació més estable i de més qualitat. Impulsarem un nou pacte general per a la indústria

17.04

Prioritzarem l'atenció a la salut mental

El govern es compromet destinar vuitanta milions d'euros a transformar la xarxa de salut mental sobretot infantil i juvenil. L'atenció primària i comunitària té un rol essencial en la resolució de la pandèmia. Calen més recursos per al sistema de salut. Ens marquem com a objectiu incrementar el pressupost de la sanitat pública en 5.000 milions d'euros addicionals al llarg dels pròxims cinc anys.

16.55

"Encara no sabem quina és la proposta de l'estat per a resoldre el conflicte"

Aquest procés està rebent i rebrà crítiques. Molta gent voldrà que descarrili. Ho vol l'extrema dreta i sectors del partit socialista. I també gent de Catalunya. Cal ser-ne conscients. Cal començar ja en la mateixa negociació, de moment de la forma més discreta. És el moment d'acumular forces i reforçar la taula de negociació. No podem desaprofitar aquesta oportunitat històrica. Demanem a les parts no posar-hi traves. Vol explorar totes les oportunitats per assolir la república catalana. Actuacions com la detenció de Puigdemont o l'acció del Tribunal de Comptes o demanant catorze anys d'inhabilitació a l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita no ajuden a la resolució del conflicte. Tampoc sabem quina és la proposta de l'estat espanyol per resoldre el conflicte. Nosaltres sí que ho sabem. L'única solució són les urnes.

16.50

"En el procés de la taula de negociació no hi ha sobra ningú"

Siguem conscients de la complexitat de seure's a negociar, no ho menystinguem. Encarem uns dels processos més decisius per al nostre país. Aquí no hi sobra ningú. Tinc el compromís que cada vegada més gent ens acompanyi en aquest camí. No serà ni ràpid ni fàcil, però crec que és la millor alternativa que tenim. També ser les intencions de l'estat: jugar amb la divisió i fer les mínimes concessions possibles.

16.46

"La proposta que sorgeixi de la taula ha de ser referendada per la ciutadania"

Hem assegut el govern de l'estat espanyol per resoldre el conflicte de Catalunya i això no s'havia aconseguit mai. No hem de desaprofitar cap oportunitat. Tampoc aquesta. Tenim molta més força de la que ens pensem. La proposta que sorgeixi de la taula haurà de ser referendada per la ciutadania. Siguin independentistes o no.

16.42

"La Generalitat demana un paper real en la gestió dels Fons Europeus Next Generation"

Demanem un paper real en la gestió dels Fons europeus, especialment els Fons Next Generation. Malauradament el govern espanyol està lluny d'aquesta proposta. En els plans que va presentar a Brussel·les no es mostraven les competències que tenien la resta de territoris. Considerar la Generalitat com una gestoria i no deixar que participi en el govern dels fons és un greu error"

16.35

"Hi ha en l'horitzó proper reobrir els espais interiors del lleure nocturn"

La setmana passada vam demanar reobrir el lleure nocturn. Vam ampliar els límits de cabuda de la restauració. Durant les setmanes vinents esperem poder reobrir el lleure nocturn en espais interiors i sempre utilitzant el certificat covid. Igualment fa dues setmanes encetàvem un curs escolar atípic en un curs en què alumnes i mestres han fet un gran esforç. La comunitat educativa ens ha ensenyat que fins I tot podem superar les situacions més complexes.

16.31

"Treballem en la recuperació plena de tots els sectors"

La vaccinació ha estat la gran barrera de defensa davant d'aquesta última onada. És indispensable augmentar el percentatge de persones vaccinades, sobretot la franja de 12 a 39 anys. Si no estem tots protegits no ho estarem conjuntament. La sortida serà col·lectiva o no serà. Protegir-se per protegir-nos tots. És cert que hem comès errors. Esperàvem una millor resposta de vaccinació durant el mes d'agost. Per això hi havia més vaccins dels que vam administrar. Això no tornarà a passar. La pandèmia no ha acabat, però treballarem per a la recuperació plena de tots els sectors.

16.25

"Catalunya és el territori que més ajudes directes ha ofert"

Catalunya és el territori que ha donat més ajudes directes als sectors econòmics afectats. La primera, el pla de xoc de polítiques actives d’ocupació. 917 milions d’euros per fomentar la contractació dels col·lectius que han patit els efectes de la covid-19. També hem augmentat el pressupost de la renta garantida de ciutadania.

16.20

"Hem de treballar conjuntament des dels consensos"

Cal abandonar els gestos estèrils, la crispació, la polèmica interessada, el conservadorisme amagat rere de passar pàgina. Hem de treballar conjuntament des dels consensos perquè el país se'n pugui sortir. Faig una crida a rebel·lar-nos contra les inèrcies.

16.16

"La independència és l'element més transformador que hi ha a Catalunya"

Aragonès ha dit que volen assolir la independència per fer més fàcil la vida a la ciutadania, que tinguin més qualitat de vida i gaudeixin de més benestar. "Tenim l'obligació de començar aquesta transformació des d'ara mateix". Ha remarcat que no poden renunciar a l'instrument més útil que tenim. L'independentisme és l'element més transformador que hi ha a Catalunya i a Europa, ha subratllat.

16.13

Cap a la gratuïtat de l'escola bressol

Pere Aragonès anuncia que a partir del proper curs, el darrer curs de l’escola bressol, el P-2, serà gratuït

16.09

Aragonès: “La transformació a Catalunya ja ha començat”

Em vaig presentar a la investsidura amb el compromís de culminar la independència de Cataunya i culminar l’etapa de transformació i canvi d’aquest país. Avui els puc afirmar que la transformació del país que vaig prometre ja és en marxa. El canvi, la transformació, ja ha començat. La nova Generalitat ha posat les bases de la sacsejada que el país necessita: hem reiniciat el procés de negociació entre Espanya i Catalunya i hem posat les bases per a sortir de la crisi sense deixar ningú enrere

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.