El sabotatge dels gasoductes NordStream agreuja perillosament la tensió entre Rússia i la Unió Europea

  • Els països europeus acusen Moscou de les explosions simultànies que han inutilitzat els dos gasoductes

VilaWeb
Redacció
27.09.2022 - 10:07
Actualització: 28.09.2022 - 12:23

Les autoritats daneses i sueques han informat de fuites en els gasoductes Nord Stream, que connecten Rússia amb Alemanya per la mar Bàltica. La primera fuita va ser descoberta ahir per un avió F16 de l’exèrcit danès, que va fotografiar com el gas s’escapava del Nord Stream 2, a l’illa de Bornholm.

Arran d’això, l’autoritat marítima danesa ha emès una alerta, ha prohibit de navegar en un radi de nou quilòmetres i ha tancat l’espai aeri; i la sueca ha reaccionat de manera semblant, tot demanant als vaixells que mantinguessin una distància de seguretat de nou quilòmetres i als avions una altitud de seguretat de mil metres.

“Els danys que s’han produït en un dia simultàniament a tres línies de canonades del sistema Nord Stream no tenen precedents”, ha dit Nord Stream AG, el consorci responsable dels gasoductes. “És impossible d’estimar el termini per a la recuperar-se’n.”

L’autoritat marítima sueca ha emès una alerta semblant aquest matí després de detectar fuites en el Nord Stream 1. “Hi ha dues fuites, una dins la zona econòmica de Suècia i una altra en la danesa i totes dues són molt a prop”, ha dit el portaveu de l’autoritat a l’agència Reuters.

Les imatges i vídeos publicats per l’exèrcit danès mostren una enorme àrea de bombolles de gas a la superfície de la mar Bàltica. La més gran té un diàmetre de més d’un quilòmetre i la més petita, d’uns dos-cents metres.

Fa pocs mesos, arran de la invasió russa d’Ucraïna, Alemanya va decidir de no atorgar els certificats al Nord Stream 2 per a poder operar. El Nord Stream 1, després d’unes quantes excuses i amenaces del Kremlin, no funciona d’ençà de començament de setembre. Tot i la inoperativitat, tots dos gasoductes encara contenen gas que s’ha de mantenir a una pressió constant. En el cas del Nord Stream 2 s’hi van bombar 117 milions de metres cúbics de gas per a mantenir la pressió i perquè estigués llest abans d’una possible obertura.

No hi ha precedents

Nord Stream AG, amb seu a Suïssa, ha dit que aquests danys no tenen precedents, però no ha especificat res més. El Kremlin, en canvi, ha dit que no descarta que les fuites formin part d’un sabotatge. “Ara mateix no es pot descartar res”, ha dit el portaveu, Dmitri Peskov, en una conferència de premsa. Ha assegurat que el govern rus està molt preocupat per la situació, que cal investigar a fons perquè és un problema per a la seguretat energètica de tot Europa. El govern alemany s’ha pronunciat en la mateixa línia.

Els líders polítics acusen Rússia del sabotatge

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha dit que era un sabotatge deliberat i que la Unió Europea prendrà les mesures més potents possibles per a castigar als culpables. Per Von der Leyen, aquest sabotatge és un atac a la seguretat europea.

Els governs dels països bàltics i nòrdics, el de Polònia i el d’Ucraïna s’han afegit a les protestes i han assenyalat Rússia com a possible culpable dels fets. La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ha dit: “Això no és cap accident.” En la mateixa línia, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha dit que Rússia vol una escalada de la guerra d’Ucraïna que involucri la Unió Europea. La primera ministra sueca en funcions, Magdalena Andersson, ha dit que les explosions eren molt clares i que ací hi havia un atac deliberat. El govern de Noruega també s’ha afegit a les acusacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any