Dimiteixen tres membres de la direcció de l’ICF abans de la votació sobre l’aval al Tribunal de Comptes

  • Es tracta dels independents Francesc Casas, Mercedes Domingo i Virgínia Verger

VilaWeb
Redacció
23.07.2021 - 21:56
Actualització: 24.07.2021 - 11:07

Tres membres de la direcció de l’Institut Català de Finances (ICF) van dimitir dilluns, dos dies abans de la votació sobre la concessió de l’aval de 5,4 milions d’euros per fer front a les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a la trentena d’ex-alts càrrecs de la Generalitat per l’acció exterior entre el 2011 i el 2017. La informació ha estat avançada per La Vanguardia, qui apunta que es tracta de Francesc Casas, Mercedes Domingo i Virgínia Verger, tots ells independents.

La Conselleria d’Economia, per la seva banda, tan sols confirma la dimissió de tres membres sense donar més detalls. “Eren tres membres independents de la Junta que tenien el mandat exhaurit des de l’1 de juliol, però que continuaven sent-ne membres, a l’espera de renovació. Una renovació amb què s’està treballant des de fa algunes setmanes”, diu el text difós pel servei de premsa.

Els tres noms ja no constaven a la pàgina web de l’organisme i només hi apareixien els vocals nomenats per adscripció política i la resta d’independents. La direcció s’havia de renovar en els pròxims dies perquè eren càrrecs nomenats en l’etapa d’Oriol Junqueras com a conseller d’Economia i Hisenda.

Els altres vocals són el secretari d’Empresa i president de l’ICF, Albert Castellanos; el director general d’Innovació, Lluís Juncà; la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, i la secretària general de Salut, Meritxell Masó, tots ells per adscripció política. Per una altra banda, hi ha tres membres independents que van votar en contra i el conseller delegat, Víctor Guardiola, es va abstenir. Això, segons La Vanguardia, va portar Castellanos a haver de fer servir un vot de qualitat.

A la conferència de premsa posterior al Consell de Govern de dimarts passat, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va descartar d’utilitzar aquesta via per no posar en risc els treballadors públics. Però vint-i-quatre hores més tard Giró va anunciar des del parlament que finalment sí que optaven per avalar els 5,4 milions mitjançant l’ICF després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i d’assegurar que havia rebut trucades de treballadors de l’entitat garantint que estaven disposats a assumir-ne les conseqüències.

Mentrestant, el Tribunal de Comptes va donar un termini improrrogable de dos dies a la Generalitat i a les parts afectades perquè entreguessin físicament els avals. La delegada instructora ha estudiat tots els escrits rebuts, tant els dels representants legals de les persones que s’acolliran a l’aval de l’ICF com els dels altres ex-càrrecs que no ho faran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any