El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha acceptat la dimissió del cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran López. De moment, encara no s’ha triat quin comissari es posarà al capdavant de la policia catalana. Andreu Martínez, director general dels Mossos, és qui es farà càrrec del cos de manera transitòria. López va substituir el major Josep Lluís Trapero el 29 d’octubre per ordre del ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, qui es va ocupar la conselleria d’Interior durant l’aplicació de l’article 155.

Durant els nou mesos que ha estat encapçalant la policia catalana, López ha intentat refer els ponts amb el govern espanyol i el poder judicial, que han estat molt crítics amb el paper dels Mossos durant l’1-O. Recentment se l’havia vist en l’acte de lliurament de despatxos als nous jutges del Principat. Allà va coincidir amb el jutge del Suprem Pablo Llarena, amb qui va conversar una bona estona.

El comissari ha argumentat la dimissió perquè l’acceptació del càrrec a l’octubre va ser ‘temporal i limitada al període que s’obria amb la nova dependència governativa’ i que amb la constitució d’un nou govern ‘es posa fi a aquesta temporalitat’. Buch ha demanat al director general de la policia, Andreu Martínez, i al seu equip que obrin un ‘període d’anàlisi’ de l’actual estructura del cos policial. Miquel Esquius i Joan Carles Molinero continuaran de moment al capdavant de les comissaries de Coordinació Territorial i Central, respectivament.

Buch ha pres aquesta decisió després de trobar-se amb Ferran López i els màxims comandaments del cos al complex central d’Egara, i de la reunió que el conseller i el president de la Generalitat, Quim Torra, van mantenir el major Josep Lluís Trapero, que va renunciar a tornar a exercir les funcions de cap del cos.

El conseller d’Interior ha mostrat a López la seva comprensió per les raons que han motivat la seva renúncia i li ha agraït els serveis prestats en una etapa ‘especialment complexa’. Segons Interior, també ha mostrat al comissari la seva voluntat de seguir comptant amb la seva ‘expertesa’ i ‘professionalitat’ dins de l’estructura dels Mossos.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]