Deu propostes per al Dia Internacional dels Museus

  • La majoria de propostes que s’ofereixen, moltes i diverses, es fan a les xarxes socials

VilaWeb
Exposició de Jorge Peris a l'IVAM.
Montserrat Serra
17.05.2020 - 21:50
Actualització: 18.05.2020 - 00:22

El Dia Internacional dels Museus (DIM) pretén conscienciar sobre la importància dels museus com a mitjà per a l’intercanvi cultural i l’enriquiment de les cultures. Enguany, sota el lema ‘Museus per la igualtat: diversitat i inclusió’, i amb l’etiqueta #DIM2020 a les xarxes socials, es converteix en un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i promoure eines per a identificar i superar els prejudicis sobre allò que mostren els museus i les històries que conten. La iniciativa és impulsada pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) i es fa el 18 de maig d’ençà del 1977.

Us oferim algunes propostes per viure aquest Dia Internacional dels Museus marcat pel confinament i les activitats a les xarxes:

IVAM

Avui s’obre al públic l’exposició ‘Jorge Peris. Dark Man a lloms de l’Ocell de Foc‘, un projecte específic de l’artista d’Alzira fet per a la galeria 6 i expressament pensat en l’estructura de la mateixa sala expositiva. Peris hi revisa els paisatges de l’Albufera que el van marcar durant la seva etapa de formació artística.

Per facilitar l’accés dels sords a l’art i la cultura i tenint present el lema del DIM d’enguany, l’IVAM presenta dues noves càpsules audiovisuals del projecte ‘Signem la Col·lecció de l’IVAM. Càpsules audiovisuals de les obres mestres del museu per a persones sordes‘ comentades en llengua de signes espanyola (LSE) gràcies a la col·laboració de la Federació de Persones Sordes del País Valencià (FESORD CV).

L’IVAM, amb la seva pàgina web, també posa a l’abast del públic una publicació que repassa el cicle de dansa ‘Radicants. Danses i altres espècies’, que pretén crear un espai d’investigació, experimentació i reflexió entorn del cos.

I, per acabar, també oferirà una conversa pel seu canal YouTube a les 17.00, entre el director del centre, José Miguel G. Cortés, i la directora de Bombas Gens – Centre d’Art, Núria Enguita, sobre els desafiaments a què s’encaren els museus per la crisi del coronavirus.

Museus de Xàtiva

L’Ajuntament de Xàtiva ha creat una programació especial a les xarxes socials per a celebrar el Mes dels Museus a la Ciutat. I ha anunciat que elabora un seguit de vídeos enregistrats a cinc museus de la ciutat (Museu de l’Almodí, Museu de Belles Arts – Casa de l’Ensenyança, Museu del Corpus, Museu de la Col·legiata de la Seu i Museu Faller), amb la participació dels ballarins Pachi Fenollar i Raquel Langa, que dansen per a cadascun dels espais museístics.

Museus municipals de Barcelona

Heus ací tota la informació sobre les activitats dels museus de Barcelona durant el Dia Internacional dels Museus. El Born Centre de Cultura i Memòria ha creat un joc narratiu interactiu expressament per a la diada i proposa activitats a les xarxes. El Museu d’Història de Barcelona, MUHBA, ofereix, per exemple, una conferència en viu de Rana Alhussin ‘Barcelona en reconstrucció: espais públics de postguerra. Obertura de l’avinguda de la Catedral (1939-1958)’. El Museu del Disseny hi participa amb diverses activitats familiars, com ara Petites històries, grans dones – Caroline Montagne, Què em posaré avui?, el joc de pistes Troba l’objecte! i el joc de memòria del museu Tothom a jugar!

Petites històries, grans dones

Nou museus catalans presenten la col·lecció de videocontes Petites històries grans dones, que valoren nou dones importants de la cultura, la ciència i les arts. La narració dels contes va especialment adreçada a públic infantil i permet de conèixer d’una manera lúdica i entretinguda la vida i l’obra de nou dones vinculades amb aquests museus: la canadenca Biruté Galdikas, l’experta més important en el comportament dels orangutans; la fotògrafa Colita; l’arqueòloga Adela Ramon Lligué…

MNAC

El conjunt de propostes digitals del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ofereix un recorregut diferent per deu obres de la seva col·lecció, sota l’epígraf ‘Una gestió diferent del dolor’. El museu suggereix de fer un recorregut sonor i textual alternatiu a les visites convencionals al museu. Els audiorelats i texts del recorregut pretenen una actualització inclusiva de les narratives del museu a partir de les subjectivitats de gènere, raça, classe, capacitat, edat i colonialitat; a més d’una mirada dels col·lectius marginats que rarament es troben representats en els discursos oficials. El projecte és d’Oriol Fuster Cabrera (ivaquetxuta), produït pel MNAC i la Sala d’Art Jove de la Generalitat.

Fundació Miró i Museu Picasso

La Fundació Joan Miró de Barcelona proposa la pssejada virtual Barcelona Miró Tour, a més de la visita virtual a l’exposició de la seva col·lecció i diverses activitats familiars. També el Museu Picasso proposa visites virtuals a la seva col·lecció i als patis, a més dels concursos del #MuseusmQuizACasa.

Fabra i Coats i la Capella

El Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats (CAC) i Fàbrica de Creació ha estrenat dos vídeos amb motiu del Dia Internacional dels Museus: ‘Studiovisit’ al taller de Jordi Mitjà i el primer de la sèrie ‘La biblioteca infinita’ d’Epaminondas i Cramer. La Capella ofereix una visita guiada virtual amb Pere Llobera a l’exposició ‘Faula rodona’.

Museu de Belles Arts de Castelló

El Museu de Belles Arts de Castelló obre les portes avui coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, de 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 20.00. Presenta l’exposició ‘Històries, mirades, dones. Visions de la diferència‘, dirigida per Irene Gras, que se centra en les dones en l’art, amb la finalitat de difondre i facilitar el coneixement del patrimoni cultural del museu per a cercar una relectura i una reinterpretació de la col·lecció sense l’influx patriarcal.

Més propostes en museus i centres d’art d’arreu del món per al Dia Internacional dels Museus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any