Les deu mesures principals del pla de xoc social que debatrà l’assemblea de la CUP

  • Diumenge l'assemblea nacional de la CUP debatrà i sotmetrà a votació la proposta

VilaWeb
Redacció
23.12.2015 - 02:06
Actualització: 23.12.2015 - 08:52

Junts pel Sí va presentar ahir la ‘Proposta d’acord cap a la independència’, un document amb una seixantena de pàgines que vol ser la base per a formar un nou govern. Ara haurà de ser validat per la militància de la CUP, en l’assemblea nacional que farà diumenge a Girona. El text inclou el full de ruta cap a la independència, la declaració d’inici del procés que ja va aprovar el Parlament de Catalunya, les fases que ha de tenir el procés constituent i les línies mestres d’un pla de xoc social. Aquesta última peça és la que ha costat més d’encaixar en les últimes reunions. Tot seguit us expliquem quines són les principals mesures socials que Junts pel Sí ha inclòs en aquest document:

1. Pobresa infantil i energètica. És una mesura d’aplicació immediata i vol garantir l’alimentació entre els joves reforçant mesures que ja s’apliquen, com ara les beques menjador i els ajuts d’urgència social.

Com estableix la declaració d’inici del procés, no es farà cas de les sentències del Tribunal Constitucional espanyol i, per tant, es desplegarà la llei de pobresa energètica que havia aprovat el parlament. Així doncs, es mantindrà en el pressupost de la Generalitat una partida de deu milions d’euros per a pagar els consums bàsics de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. És una mesura d’aplicació immediata.

2. Desnonaments zero. També és una mesura d’aplicació urgent per a encarar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i el reallotjament de persones afectades. Aquesta mesura –que ja aplica, per exemple, l’Ajuntament de Badalona– vol establir protocols per evitar que les famílies siguin desnonades per motius econòmics. Per una altra banda, demana de prioritzar els habitatges públics en aquells casos que ja són a les meses d’emergència i reforçar la línia d’ajuts urgents per pagar el lloguer social. El pla de xoc també preveu d’aprovar un reglament per a la dació en pagament.

3. Educació. Entre les mesures educatives, el text demana de prioritzar les inversions als centres de zones desafavorides i reduir-hi la proporció d’alumnes per classe. Quant a les escoles bressol, per atendre la demanda s’impulsarà una política de creació de centres que siguin gestionats per institucions públiques. Així mateix, es destinaran quinze milions d’euros a ampliar les places que hi ha i a reduir les quotes que paguen les famílies.

4. Banc públic. Com ja van acordar CDC i ERC, es completarà la reconversió de l’Institut Català de les Finances (ICF) en un banc públic que serveixi per a finançar projectes a les petites i mitjanes empreses. El consell assessor de l’ICF haurà de ser format per membres que representin sectors diversos de la societat.

5. Aigua i energies renovables. Es derogarà el decret llei 2/2014 del 10 de juny referent a una cessió del cànon de l’aigua de l’àrea metropolitana de Barcelona. Quant a la privatització d’Aigües Ter-Llobregat, la decisió sobre la titularitat de la gestió de l’aigua en alta vindrà determinada pel model que s’estableixi en el procés constituent.

La mesura que fa referència a l’energia diu que es prioritzarà l’autoconsum d’energies renovables per evitar polítiques en favor dels oligopolis energètics. Així, es facilitarà la instal·lació d’energia solar tèrmica en els edificis construïts i de més tecnologies que aportin estalvi.

Lluís Llach, Muriel Casals, Josep Rull, Eduardo Reyes, Marta Rovira i Raül Romeva en conferència de premsa per a explicar la proposta d'acord d'investidura amb la CUP el 22 de desembre del 2015
Lluís Llach, Muriel Casals, Josep Rull, Eduardo Reyes, Marta Rovira i Raül Romeva a la conferència de premsa per a explicar la proposta d’acord d’investidura amb la CUP.

6. Moratòries. Durant el període de transició nacional i durant el procés constituent, la Generalitat no podrà reduir salaris dels treballadors públics ni vendre actius mobiliaris i immobiliaris que siguin propietat de l’administració.

7. Renda mínima d’inserció i salari mínim. Es recuperarà la renda mínima d’inserció com a dret subjectiu i s’ampliarà en setanta milions d’euros respecte del pressupost del 2015, que va ser de dos-cents. El text preveu d’implementar un salari mínim català, que, d’acord amb la Carta Social Europea, seria equivalent al 60% del salari mitjà, és a dir, aproximadament uns 1.000 euros el mes.

8. BCN World. Se suspendrà la tramitació del pla director urbanístic (PDU) de BCN World i es crearà un grup de treball entre el govern, Junts pel Sí i la CUP per a revisar-lo.

9. Salut. És un dels punts més extensos de la proposta. Entre les mesures, una de les principals reclamacions de la CUP: aturar el consorci sanitari de Lleida. Només podrà ser gestionat per entitats públiques i la plantilla no es podrà reduir ni podrà ser objecte de modificacions contractuals. També es demana de revisar els consorcis de salut de Girona i Tarragona, i no ampliar cap més concessió privada de les que hi ha actualment.

Així mateix, es regularà l’assistència sanitària privada en centres públics del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Igualment, s’indica que a les dades dels usuaris només hi podran accedir els centres públics i es garantirà la reproducció assistida de dones lesbianes o dones sense parella masculina i dones soles.

10. Mesures fiscals. S’aplicaran mesures impositives, com ara l’impost sobre producció d’energia elèctrica d’origen nuclear, l’impost sobre l’emissió de gasos a l’atmosfera per a la indústria, l’impost sobre emissió d’òxids de nitrogen per a l’aviació comercial (mesures que han estat objecte de recurs al TC) i s’estudiarà la creació de noves figures de fiscalitat ambiental.

Per una altra banda, l’Agència Tributària de Catalunya actuarà contra el frau fiscal, especialment en el cas de nous tributs com ara l’impost sobre estades en establiments turístics. El pla també inclou mesures com ara la reducció de l’impost sobre les rendes del treball –especialment en els trams més baixos– i la simplificació de les deduccions actuals.

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any