Destapen la infiltració d’un policia espanyol en moviments socials de Barcelona

  • D. H. P. es va infiltrar durant tres anys en habitatges, centres socials i ateneus, dels quals va arribar a tenir les claus

VilaWeb
Dues fotografies publicades per La Directa, en les quals es veu D. H. P. vestit de policia i d'infiltrat
Redacció
30.01.2023 - 08:39
Actualització: 30.01.2023 - 09:53

Un agent de la policia espanyola –d’origen mallorquí– es va infiltrar durant tres anys en moviments socials de Barcelona, segons que publica la Directa. Amb la identitat falsa de Daniel Hernàndez Pons –les inicials, D. H. P., coincideixen amb el seu nom real–, el talp va començar la seva activitat el juny del 2020, quan es va deixar veure per primera volta pel centre social ocupat la Cinètika, al barri de Sant Andreu. Cal recordar que aquesta mena d’espionatge tan sols es pot fer sota empara judicial en casos de terrorisme, crim organitzat i tràfic de droga.

Tot i que la seva arribada va causar recel, l’agent de mica en mica es va guanyar la confiança dels espiats. Sobretot arran de la seva transformació estètica: portava cresta i arracades d’anella, es va fer un tatuatge de l’estrella del caos al genoll i lluïa samarretes amb missatges antifeixistes i contra la policia. Així mateix, segons que explica la Directa, va fer servir les relacions sexo-afectives amb dones per tal d’aconseguir informació; amb dues d’aquestes dones va mantenir-hi una relació de parella.

La infiltració de D. H. P. va començar un any després de graduar-se a l’escola de la policia espanyola a Àvila. A Sant Andreu, l’agent va viure en un sobreàtic al carrer de la Flor de la Neu, molt a prop de l’avinguda Meridiana. Arran de la seva activitat, va tenir accés a habitatges, centres socials i ateneus, dels quals va arribar a tenir les claus.

Segons la Directa, el policia va participar en les protestes contra l’empresonament de Pablo Haselconcretament va ser encerclat en la polèmica actuació dels Mossos al carrer Gran de Gràcia–; en desnonaments –es va encarar amb un escamot de Desokupa i també contra agents de la Brimo–; en un tall de Meridiana Resisteix; en una protesta en contra del desallotjament de l’antiga Escola Massana; i en actes a Can Masdeu, Can Batlló, la Kasa de la Muntanya, l’Ateneu l’Harmonia, la Comunal i la Lokomotiva (a l’Hospitalet de Llobregat).

D. H. P. se n’anà de Barcelona l’octubre passat, quan suposadament va anar a Granada per participar en la recollida de l’oliva i després va aconseguir una “feina ben remunerada” a Palma. De totes maneres, el policia s’ha mantingut actiu fins la setmana passada en els seus comptes d’Instagram –@cow_tard i @tosabi.xd–, Telegram i Whatsapp.

Segon infiltrat al descobert

L’estiu passat, la Directa també va destapar un altre agent de la policia espanyola que s’havia infiltrat en moviments de l’esquerra independentista i de defensa del dret d’habitatge: el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Casal Popular Lina d’Òdena i Resistim al Gòtic. L’agent responia a la identitat falsa de Marc Hernàndez Pon i es feia passar per un mallorquí –de fet, era menorquí– que treballava de cambrer en una guingueta a la platja de Barcelona.

El policia, que responia a les inicials I. J. E. G., va estudiar criminologia a la Universitat de Girona i, després de fer unes pràctiques a la policia municipal, va ingressar en el cos de la policia espanyola. A final del 2019 és quan va rebre la identitat falsa i l’encàrrec d’endinsar-se en els moviments.

L’agost passat, l’Audiència espanyola va tombar les denúncies d’Òmnium Cultural, Jovent Republicà i el SEPC i va decidir que no investigaria la infiltració perquè, a parer seu, no hi havia indicis de criminalitat. Així mateix, el tribunal també es va remetre a una comunicació del Ministeri d’Interior espanyol, segons la qual totes les infiltracions “ja havien cessat”.

Tanmateix, el cas de D. H. P., que fins fa ben poc encara era actiu, demostra que les autoritats espanyoles mentien.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any