Desintoxicació: Pedro Sánchez no ha tancat la porta a l’indult de Laura Borràs

  • Alguns mitjans, com ara La Vanguardia i El Periódico, han interpretat que el dirigent socialista tancava la porta de bat a bat en aquesta mesura

VilaWeb
Redacció
31.03.2023 - 13:40
Actualització: 31.03.2023 - 16:18

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha pronunciat per primera vegada sobre la sentència de Laura Borràs, condemnada a quatre anys i mig de presó i a nou d’inhabilitació. Ha parlat de Pequín estant, en una intervenció molt breu i mesurada. Malgrat que el dirigent socialista en cap moment no s’ha pronunciat directament sobre si atorgaria l’indult a la presidenta de Junts per Catalunya o no, alguns mitjans, com ara La Vanguardia i El Periódico, han interpretat que tancava la porta de bat a bat.

“Sánchez tanca la porta a l’indult de Borràs en recordar que ‘és un cas flagrant de prevaricació'”, titula La Vanguardia; o El Periódico, que escriu: “Sánchez tanca la porta a l’indult a Borràs: ‘És un cas flagrant de corrupció'”. Uns altres mitjans, com ara l’Ara, opten pel verb “refredar”, per assenyalar que Sánchez allunya la concessió d’un hipotètic indult.

Sánchez ha engegat la seva declaració constatant que el cas de Borràs era “un cas flagrant de prevaricació” i no pas de “corrupció”, tal com diu El Periódico. Arran d’aquest textual, uns quants mitjans han interpretat que Sánchez rebutjava d’atorgar-li l’indult, però en cap moment no ho ha expressat directament. Cal afegir que el delicte de prevaricació no implica pas pena de presó i que si Borràs fos indultada per poder evitar l’empresonament, hauria de ser pel delicte de falsedat documental, que sí que implica ingrés penitenciari.

Sánchez ha recordat que no era una sentència ferma i que hauria de seguir els procediments habituals per les instàncies judicials abans no arribés al consell de ministres, que és on es discuteix la concessió d’un indult. Arribat a aquest punt, ha evitat de posicionar-se sobre què faria. “No perquè no tingui un posicionament, sinó perquè haig de ser respectuós amb el procediment que té marcat el nostre estat de dret.”

Aquesta petició d’indult parcial perquè la condemna no superi els dos anys i així no hagi d’entrar a presó no s’activarà fins que el Tribunal Suprem espanyol no declari ferma la sentència emesa ahir pel TSJC. Això no passarà fins d’ací a uns mesos. En el supòsit que l’última instància judicial espanyola mantingués la pena de quatre anys i mig de presó per a Borràs, aleshores el govern espanyol hauria d’estudiar de concedir l’indult.

La tramitació no és pas àgil, tal com van evidenciar els indults concedits per Pedro Sánchez als nou presos polítics del procés. La diferència en el cas de Borràs és que la petició de l’indult que rebrà el Ministeri de Justícia espanyol prové d’un tribunal i a ulls del govern espanyol, això pot implicar un plus de legitimitat i de diligència. Tampoc no és clar que sigui el govern de Sánchez qui acabi decidint si li concedeix l’indult. Cal recordar que les darreres eleccions al govern espanyol es van fer el 10 de novembre de 2019, per la qual cosa les pròximes seran no més tard del 10 de desembre d’enguany. Així doncs, és molt probable que la consideració de l’indult no es decideixi fins al 2024, quan ja hi hagi una nova presidència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any