La setmana passada el president Torra va ser rebut a Eslovènia pel president de la república Borut Pahor i pel de l’Assemblea Nacional, el parlament, Dejan Židan. Segons el diari Delo això va molestar molt el primer ministre eslovè, Marjan Šarec, perquè ni tan sols l’havien informat d’aquesta reunió i va acabar completament al marge.

I ara ha criticat en públic el president Pahor per la posició envers Catalunya, fet en el qual cal veure sobretot l’enfrontament que aquests dos polítics eslovens mantenen de fa molt temps.

Borut Pahor és socialdemòcrata i és al poder del 2012 ençà. A les eleccions de l’any passat el seu contrincant va ser precisament l’actual primer ministre Marjan Šarec. Pahor va obtenir el 52,95% dels vots i va derrotar Šarec, que des d’aleshores no perd cap oportunitat per a criticar-lo.

Curiosament s’esdevé que el govern espanyol ha volgut presentar les crítiques de Šarec com una victòria seva, evitant d’explicar el context i amagant unes circumstàncies polítiques força cridaneres.

Però a Eslovènia xoca molt que el socialista Pedro Sánchez s’aliï amb Šarec, perquè Pahor és socialista. I encara xoca més tenint present el perfil del primer ministre, un humorista i periodista que es va presentar a les eleccions amb la Llista Marjan Šarec, partit que a Europa forma part de l’ALDE, on hi Ciutadans.

El president del parlament, Dejan Židan, que és el dirigent del partit socialista, també va rebre el president Torra i també ha estat atacat per Šarec.

El govern que lidera  Šarec és de coalició molt ampla i inclou també socialdemòcrates entre els seus membres. Alguns d’ells, com la Secretària d’Estat al ministeri de Justícia, Dominika Švarc, van piular missatges de comprensió i suport a la causa catalana durant la visita de Torra.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb