Davant la glacera de Pine Island, sota la massa de gel d’un iceberg que s’ha anat fonent fins a exposar la terra, ha aparegut una illa, que no és als mapes.

Els descobridors, científics de l’expedició PolarTREC embarcats a la zona, creuen que la massa de gel va formar part de la glacera Pine Island, un camp massiu de gel flotant que entra a l’oceà. El fet que s’hagi separat de la glacera pot ser una prova més de la reculada de les glaceres antàrtiques a causa de l’escalfament global.

Els científics l’han batejada com a illa Sif, anomenada així per la deessa nòrdica associada a la terra. Amb només uns tres-cents cinquanta metres de llarg, els científics han comprovat sobre el terreny que és formada majoritàriament per granit.

Jim Marschalek, estudiant de doctorat en Ciències de la Terra a l’Imperial College de Londres, i que participa en l’expedició, ha explicat: ‘No hi ha altres roques d’aflorament a setanta quilòmetres en cap direcció, de manera que aquesta ha estat una oportunitat especial’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb