ACN Barcelona.-Un estudi liderat per investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), confirma la rellevància i l’aplicabilitat del receptor sLRP1 en la pràctica clínica. Es tracta d’un biomarcador que prediu amb molta antelació el risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular en persones que actualment no presenten cap símptoma. L’article demostra que per cada increment en una unitat del sLRP1 el risc de presentar una malaltia cardiovascular augmenta un 40% i és independent d’altres factors de risc com el colesterol, el tabaquisme i la hipertensió arterial i la diabetis.

Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a l’Estat espanyol. S’estima que cada any unes 125.000 persones presenten un infart agut de miocardi. Així doncs, els investigadors treballen per identificar alguns paràmetres de la sang (biomarcadors) que permetin identificar les persones amb més risc de presentar aquestes malalties.L’estudi, publicat recentment a la revista Atherosclerosis i liderat per la Dra. Vicenta Llorente Cortés i el Dr. David de Gonzalo de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l’IIBB-CSIC, respectivament, i el Dr. Roberto Elosua i el Dr. Jaume Marrugat de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), confirma la rellevància i l’aplicabilitat del sLRP1 en la pràctica clínica. “La pregunta que volíem respondre era si la determinació d’un nou biomarcador en sang (sLRP1) podia predir el risc cardiovascular a 10 anys”, explica el Dr de Gonzalo.El sLRP1 és un biomarcador que juga un paper important en l’inici i en la progressió de l’ateroesclerosi, el mecanisme que explica les malalties més greus del cor. Estudis previs del grup de recerca en Lípids i Patologia Cardiovascular de l’IIB-Sant Pau ja havien indicat que el biomarcador s’associava amb una acceleració del procés de l’ateroesclerosi amb una major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries. Aquesta, però, és la primera evidència que indica que el sLRP1 prediu l’aparició d’esdeveniments clínics com l’infart de miocardi.La investigació s’ha realitzat en el marc de l’estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) que està seguint des de fa més de 15 anys a més d’11.000 persones de la província de Girona. Aquest projecte és finançat amb ajudes del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, SLT002 / 16/00088) de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Marató TV3 i el CIBER Enfermedades Cardiovasculares del Instituto de Salud Carlos III.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb