La delegació del vot de Lluís Puig torna a originar tensió entre els partits independentistes

  • La mesa ha acordat de comunicar la delegació del vot, però hi ha hagut acusacions encreuades de no haver acordat tots els passos necessaris per a fer-la efectiva

VilaWeb
Redacció
05.07.2022 - 19:46
Actualització: 05.07.2022 - 20:28

La majoria de la mesa del Parlament de Catalunya està disposada a assumir que es mantingui vigent la delegació de vot de Lluís Puig. Aquest matí, amb el vot contrari del PSC, s’ha acordat de defensar la delegació malgrat la notificació del Tribunal Constitucional espanyol. I, segons fonts parlamentàries, a la tarda els membres independentistes de la mesa, coherentment, s’han compromès a comptar el vot del conseller.

Ara, segons algunes altres fonts, la cambra està a l’expectativa del registre oficial, perquè els partits independentistes no han acordat la resta de passos necessaris per a fer efectiu el vot, i s’acusen mútuament de no haver-ho fet. Malgrat tot, fonts de tots tres partits es declaren disposats a arribar fins al final. “Demà veurem què passa. Veurem si es compta el vot o no es compta “, diuen fonts parlamentàries. La intenció de la majoria de la mesa és que Puig pugui delegar el vot en aquest ple, però no concreten com serà registrat. Segons algunes fonts, el lletrat de la cambra ha fet un advertiment sobre la legalitat de mantenir a Puig la delegació de vot durant la reunió de la mesa del matí.

La secretaria de la mesa, Aurora Madaula, ha escrit en un piulet: “El que defensa la presidenta Laura Borràs i jo mateixa és mantenir la delegació de vot del diputat i conseller a l’exili Lluís Puig Gordi i que el seu vot sigui comptabilitzat, assumint-ne totes les conseqüències jurídiques.”

El vot delegat de Puig

A instàncies d’un recurs del PSC, el TC va anul·lar l’acord de la mesa del 25 de març de l’any passat que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. També va anul·lar l’acord de la mesa de l’endemà que confirmava la delegació de vot. Però aquest acord no és el que ara hi ha vigent.

La delegació de vot de Puig requeia en Gemma Geis, que va deixar l’escó una vegada fou nomenada consellera d’Universitats. Després, l’octubre del 2021, la delegació va passar a les mans de la portaveu de Junts, Mònica Sales, que encara la té actualment.

El PSC defensa el compliment de la sentència i addueix que hi ha jurisprudència, perquè el Tribunal Constitucional espanyol també va anul·lar els acords de la mesa sobre la delegació de vot de Carles Puigdemont i Toni Comín el 2018. Aquella vegada va ser Ciutadans que va presentar un recurs al TC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any