El Debat Constituent presenta les vuitanta preguntes que estructuraran els debats ciutadans

  • La plataforma ha fet avui a Tortosa la primera de les set jornades formatives que farà fins el 26 d'octubre, el pas previ als debats ciutadans arreu del Principat

VilaWeb
Redacció
14.09.2019 - 01:50
Actualització: 14.09.2019 - 13:48

El Debat Constituent ha fet avui a Tortosa la primera jornada formativa de les set que s’han organitzat a diverses ciutats per preparar els debats ciutadans, els quals és previst que es facin a partir del novembre. En cada jornada es tractarà un àmbit diferent amb ponents experts. La participació en totes les jornades és oberta, però cal inscriure’s en els formularis corresponents. Avui hi han assistit unes dues-centes persones.

El professor de dret constitucional Albert Noguera ha estat l’encarregat de presentar públicament les vuitanta preguntes que determinaran els temes de tots els debats ciutadans. Les vuitanta preguntes es divideixen en set apartats: elements constitutius –sobre el model d’estat, llengua i nacionalitat, entre més–; drets civils, polítics, culturals i socials; participació política i organització dels tres poders de l’estat espanyol; organització territorial; règim econòmic; territori i recursos naturals i seguretat, i relacions internacionals.

Només s’han sotmès a debat aquelles qüestions sobre les quals no existeixen consensos generals: ‘Seria absurd preguntar si és necessari reconèixer la llibertat d’expressió o si és necessari que existeixi un Govern’, ha afirmat Debat Constituent.

Tampoc s’interroga els participants sobre ‘aquelles institucions i drets democràtics aconseguits fruit d’anys de lluita social’, ja que l’entitat considera que aquests drets no poden ser reversibles. La majoria de les preguntes tenen un format test, que permet triar entre tres opcions diferents, encara que en algunes es permet introduir respostes alternatives en un espai en blanc.

Eventualment, Debat Constituent posarà els resultats del qüestionari a la disposició dels ‘representants polítics, sol·licitant-los que convoquin una assemblea o un parlament constituent’.

L’objectiu és facilitar el coneixement de la gent en les matèries sobre les quals es discutirà per estructurar millor els debats. Després, a la primavera, es farà una síntesi dels resultats al Fòrum Cívic i Social, d’on sortirà una proposta per a presentar-la al Parlament de Catalunya.

El Debat Constituent agafa embranzida i prepara
la discussió de les bases constitucionals

La jornada de Tortosa, que ha començat a les deu el matí a l’Auditori, ha abordat l’àmbit ‘Territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques’. Lluís Llach obrirà la jornada amb l’Entesa de l’Ebre i els ponents han estat Maria Crehuet, del Consell Assessor de l’Associació de Micromunicipis de Catalunya i responsable de polítiques energètiques; Assumpta Farran, física de l’atmosfera, ex-membre de l’Institut Català de l’Energia i ex-presidenta d’EnerAgen; Quim Pérez, activista d’Aigua és Vida i Ecologistes en Acció; i Pep Puig, enginyer industrial, membre de Constituïm i diputat de JxCat.

El Debat Constituent s’estructura territorialment perquè les discussions es facin al carrer. Han format vint-i-dos òrgans locals, que anomenen ‘enteses’, i preveuen que n’entrin en funcionament una quarantena. L’objectiu és que n’hi hagi una per comarca i per cada districte de Barcelona. És a dir, que arribin a 52 per a encarar els debats ciutadans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any